Politică

Nastase a inceput campania interna in filialele din Ardeal si Banat

21.02.2005, 00:00 14



In turneul inceput in filialele din Ardeal si Banat, Adrian Nastase a incercat sa clarifice, din punctul lui de vedere, relatiile cu Ion Iliescu precum si cu alti membri emblematici ai PSD - Ioan Rus, Dan Ioan Popescu, Antonie Iorgovan -, in contextul miscarilor din partid premergatoare Congresului.



PreSedintele PSD si totodata candidat la a doua pozitie din partid la Congresul din aprilie (este vorba despre presedintia executiva) a declarat, la sfarsitul saptamanii, ca formatiunea social-democrata va avea nevoie atat de oameni noi, care sa arate schimbarea, dar si de "experienta lui Ion Iliescu".



Potrivit lui Nastase, "cel mai bun medicament pentru relansarea PSD il reprezinta competitia in partid". Adrian Nastase a declarat ca viitoarea conducere a PSD ar trebui sa cuprinda "oameni noi, oameni din teritoriu care sa arate foarte clar schimbarea pe care partidul vrea sa o faca". Este un raspuns pe care Adrian Nastase il da mai multor lideri din filiale care, in mai multe intruniri ale partidului, au sustinut ca oamenii din teritoriu ar trebui sa se regaseasca mai bine reprezentati in forurile de decizie ale partidului, nu doar sa fie arareori consultati.



Aceasta idee s-a regasit si in documentul asumat la Cluj de 14 lideri de filiale din Ardeal si Banat, al carui coautor este Ioan Rus, presedintele filialei Cluj. Prin acest document filialele din Ardeal si Banat s-au exprimat in favoarea sustinerii lui Adrian Nastase si impotriva lui Ion Iliescu, pe care il considerau incapabil sa reformeze partidul.



De altfel, sambata, la Cluj, presedintele PSD a afirmat ca ideile exprimate in documentul "Reforma profunda a PSD" ar trebui sa se regaseasca in statutul partidului. Printre acestea se numara principiul competitiei directe, cel al descentralizarii, votul secret in alegerea functiilor in partid. Insa Adrian Nastase afirma ca va mentine un punct de vedere echilibrat fata de acest document. Si motiveaza: "Mi-ar fi fost simplu sa dau impresia ca sunt super-marele reformator al partidului, care se pune in fruntea unui grup de haiduci, dar trebuie pastrata o legatura intre avangarda si grosul trupelor".



In acelasi timp, Nastase a afirmat ca viitoarea conducere a PSD trebuie "sa imbrace si experienta unor oameni ca Ion Iliescu, care reprezinta un element valoros si ramane un om cu o mare priza la electoratul de stanga". Ion Iliescu va candida, cel mai probabil, la presedintia PSD, fara contracandidati.



Este adusa in discutie si ipoteza scindarii PSD, la care Nastase face referire ca la "o mare greseala". In turneul din Arad, Alba, Cluj si Timis, filiale care s-au pronuntat in favoarea lui Nastase, presedintele PSD si-a anuntat candidatura la presedintia executiva a partidului si, in acest context, a detaliat relatia cu Ion Iliescu. Mai exact, Adrian Nastase a spus ca "ar fi ilogic si anormal ca Ion Iliescu sa fie adjunctul" sau. Din acest considerent, Nastase va candida la presedintia executiva a PSD, a doua pozitie in partid. "Aceasta este formula de echilibru pe care vom merge", afirma liderul PSD.



Rus, nr. 3 in PSD?



Adrian Nastase a declarat sambata ca incearca sa-l convinga pe Ioan Rus (foto) sa candideze pentru functia de secretar general al PSD. Este, practic, a treia pozitie din partid, menita sa stabileasca legatura intre filiale si conducerea centrala a partidului. Ioan Rus este unul dintre vicepresedintii PSD promovati in ierarhia partidului si in Guvern de catre Adrian Nastase. Promovarea lui Rus secretar general ar consolida pozitia actualului presedinte in viitoarea structura de conducere a partidului. Pentru functia de secretar general si-a anuntat intentia de a candida Victor Ponta. Interesati de aceasta functie ar mai fi, potrivit unor surse din PSD, Miron Mitrea si Octav Cozmanca, actualul presedinte executiv.



Candidatura lui Vanghelie, sub semnul intrebarii



Conducerea PSD va pune in discutie astazi desemnarea candidaturii lui Marian Vanghelie la Primaria Capitalei, decizie luata saptamana trecuta de filiala Bucuresti, condusa de Dan Ioan Popescu, una dintre cele mai independente organizatii ale partidului. Adrian Nastase afirma ca a primit semnale negative cu privire la desemnarea candidaturii lui Vanghelie, in timpul turneului in filialele din Ardeal. "In acest moment, in care discutam despre reforma in partid, candidatura de la Bucuresti poate da un anumit tip de semnal. (...) Va trebui sa fim foarte atenti cu aceasta candidatura, pentru ca Primaria Capitalei poate sa fie, in viitor, o trambulina pentru un viitor presedinte al Romaniei", a spus Nastase. Presedintele PSD pune in discutie nominalizarea lui Vanghelie drept candidat dupa ce si un alt lider al partidului, Mircea Geoana, a criticat decizia luata de filiala condusa de Dan Ioan Popescu. Pana la inchiderea editiei, Popescu nu a raspuns invitatiei de a comenta declaratiile lui Nastase. Insa, in momentul lansarii candidaturii lui Vanghelie, Popescu a spus ca isi asuma raspunderea acestei decizii.



Presedintele PSD dezaproba denuntul impotriva lui Basescu



PreSedintele PSD, Adrian Nastase, a dezaprobat sambata demersul unui grup de senatori ai partidului, intre care si Antonie Iorgovan, care a depus un denunt penal impotriva presedintelui Traian Basescu. Nastase se pronunta pe aceasta tema in contextul unei dispute publice pe care o poarta de cateva zile cu senatorul Antonie Iorgovan. "Eu nu sunt de acord ca Iorgovan sa angajeze partidul fara sa intrebe conducerea acestuia. Nu poate decide de capul lui ca PSD ca partid trebuie sa faca un denunt penal pentru ca Iorgovan crede ca asa e bine. Daca era asa de destept, Iorgovan sau partidul trebuia sa preia acest subiect in campania electorala", a declarat, la sfarsitul saptamanii, presedintele PSD. Nastase a comentat astfel demersul unui grup de senatori ai PSD care au depus, saptamana trecuta, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie un denunt penal impotriva lui Traian Basescu. In discutie era pusa situatia locativa a presedintelui. Mai exact, Basescu era acuzat de savarsirea mai multor infractiuni in dobandirea apartamentului din strada Mihaileanu. In acest context, Adrian Nastase, si el subiect al unor articole de presa care i-au pus in discutie situatia locativa, crede ca partidul nu ar trebui sa intre in disputa cu seful statului. Demersul initiat de Antonie Iorgovan a redeschis seria diferendelor pe care senatorul PSD le-a avut cu Adrian Nastase de-a lungul timpului. Iorgovan a raspuns lui Nastase, la radio Guerrila, intr-o maniera neasteptata. El i-a spus presedintelui PSD ca "ori face politica sa fie lider si sa-l accepte inclusiv Antonie Iorgovan, ori se da dracu la o parte si lasa culoarul la altii". Antonie Iorgovan este cunoscut pentru pozitia sa favorabila fostului presedinte Ion Iliescu. Cu Adrian Nastase a avut mai multe diferende publice intre care si cel cu privire la statutul parlamentarilor-avocati. Adrian Nastase a raspuns comentariilor lui Iorgovan afirmand ca regreta faptul ca nu a sanctionat unele declaratii ale senatorului, facute inaintea alegerilor. Nastase a mai afirmat ca "s-a saturat" de oameni de genul lui Bebe Ivanovici, Trita Fanita, Ilie Platica Vidovici, Alexandru Lapusan sau Antonie Iorgovan - toti critici la adresa lui Nastase - pe care nu-i considera calificati pentru a da tonul schimbarilor in partid.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO