Politică

Nastase isi verifica votantii din Moldova, Basescu da explicatii la Clubul Presei

23.11.2004, 00:00 11

Cu cateva zile inaintea alegerilor, Adrian Nastase si Traian Basescu, candidati la alegerile prezidentiale, au inasprit tonul acuzatiilor reciproce.
In fata a cateva mii de persoane, la Botosani, candidatul PSD+PUR, Adrian Nastase a spus ca romanii nu au nevoie de politicieni "cinici, care genereaza crize, de oameni fara Dumnezeu". Nastase a facut trimitere la adversarul sau, Traian Basescu, pe care in aceasta campanie electorala l-a numit "demolator de guverne".
Adrian Nastase a citat ieri dintr-o convorbire imaginara intre Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, conform careia Basescu si-ar dori sa ajunga presedinte pentru ca va fi comandant suprem al armatei si astfel va avea sub control flota militara.
Din nou, in fata celor cateva mii de oameni care s-au adunat ieri la mitingul electoral din Botosani, candidatul puterii a incercat sa clarifice, din punctul sa de vedere, in ce conditii au fost trecute la AVAS datoriile Rafo.  El a explicat ca la rafinaria de la Bacau nu a fost vorba despre o stergere de datorii, ci despre transferul acestora.
Adrian Nastase a raspuns astfel mai multor declaratii facute de Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu in ceea ce priveste situatia de la Rafo. Intr-un turneu electoral la sfarsitul saptamanii, reprezentantii Aliantei  au vorbit despre "mafia de la Rafo" si l-au acuzat pe Adrian Nastase ca ar fi transferat datoriile rafinariei in urma unor presiuni venite din partea liderilor PSD de Bacau.
Cand a urcat pe scena din Botosani - judet unde candideaza pentru Senat Ocgtav Cozmanca, presedintele executiv al PSD, - gazdele l-au prezentat pe candidatul Uniunii la Presedintie drept un "om frumos, destept si inteligent".
Aseara, dupa popasul electoral de la Botosani, Uniunea PSD+PUR si Adrian Nastase erau asteptati la un miting electoral la Suceava, unde primar a fost ales un liberal. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus ieri ca a adoptat masuri pentru buna desfasurare a mitingului PSD+PUR, in centrul municipiului, aratand ca a dispus chiar indepartarea unui cort electoral al Aliantei D.A.
In cursul zilei de astazi, candidatul PSD+PUR va merge la Iasi si Bacau, judet care la alegerile locale si-a impartit votul intre partidul de guvernamant si Alianta PNL-PD.
Popasurile electorale in Moldova vin dupa ce Adrian Nastase a avut la sfarsitul saptamanii un turneu electoral in Ardeal.



Traian Basescu, candidatul Aliantei D.A. pentru Cotroceni a reclamat - intr-o dezbatere organizata de Clubul Roman de Presa - "campania murdara" a PSD impotriva aliantei.
Din aceasta strategie, sustine Basescu, face parte si deschiderea pe numele sau a peste 500 de procese penale.
"Sint inculpat in vreo cinci sute de procese penale. A facut parte din politica PSD ca orice am facut, orice am spus sa insemne deschidrea unui proces. A facut parte din sistemul de tocare a nervilor unui om care nu li s-a supus. Usor, usor le castig pe toate", a afirmat Traian Basescu.
Candidatul Aliantei a adus in discutie si cazul Flota. In acest sens, Basescu a afirmat ca dosarul "Flota" a reprezentat si reactia sa "la fals, la utilizarea unei institutii a statului in lupta politica", in acest moment avand deschisa actiune penala impotriva "unor procurori falsificatori".
"Agresivitatea impotriva presedintelui PD a fost cumplita. Am fost un om care am avut de doua ori ordinul de sechestru pe toate bunurile lui, in baza unor rapoarte ticaloase ale Curtii de Conturi. Deci impotriva mea nu s-a luptat pe un singur canal: discreditare mediatica. S-a luptat si cu institutiile statului", a aratat Basescu.
Pe de alta parte, Alianta PNL-PD l-a acuzat pe Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD+PUR pentru Cotroceni, ca ii santajeaza pe ardeleni prin conditionarea constructiei autostrazii Transilvania de votul acestora.  Aflat intr-un turneu electoral in Ardeal, duminica, Adrian Nastase a cerut votul ardelenilor spunand ca "noi vom da autostrada Transilvania".
Pentru aceasta declaratie, liberalii si democratii l-au acuzat pe Adrian Nastase ca se foloseste de functia de prim-ministru "pentru a incalca din nou regulile jocului democratic, in incercarea de a forta un rezultat electoral pozitiv pentru PSD in Ardeal".
Candidatii Aliantei au avut si ei la sfarsitul saptamanii un turneu electoral in Ardeal in timpul caruia au recurs la o radicalizare a discursului. Principalul mesaj a fost atacarea ordonantei prin care Guvernul a transferat la AVAS, datoriile Rafo. Atat Traian Basescu cat si Calin Popescu-Tariceanu au vorbit despre pedepse penale in cazul "jafului" de la Rafo.
La Bistrita-Nasaud, presedintele PNL a spus ca impreuna cu Traian Basescu va accelera "razboiul de independenta a Romaniei de sub coruptie".
In popasul electoral de la Sibiu, presedintele PD a dat asigurari, nu pentru prima data in aceasta campanie, ca va fi un presedinte  determinat, care va reprezenta interesele poporului roman in orice moment si in orice context.



Homosexualitatea urca in topul subiectelor de campanie
Traian Basescu s-a plans ieri, la o dezbatere organizata de Clubul Roman de Presa, ca PSD duce o propaganda "incorecta" impotriva sa pe tema homosexualitatii. El a sustinut ca are informatii potrivit carora PSD a tiparit, in opt milioane de exemplare, niste materiale, distribuite acum in tara, in care se afirma ca liderul democrat "vrea casatoriile intre homosexuali". Basescu a anuntat, ieri, "o reactie probata" la anti-campania partidului de guvernamant. "Eu mi-am asumat realitatea ca om politic: homosexualitatea este o realitate si mi-am asumat-o. Cer public PSD sa puna capat acestui mod de a face campanie, iar lui Adrian Nastase ii cer sa-si asume realitatea. Public. Daca din homosexualitate a facut un mod de a desfasura o campanie murdara", a declarat Traian Basescu. Homosexualitatea a devenit subiect de campanie dupa ce candidatul Aliantei D.A. a spus ca nu are nimic impotriva casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.
Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD+PUR, s-a pronuntat pe acest subiect spunand ca nu este de acord cu casatoriile intre homosexuali si dreptul acestora de a infia copii. Insa, Adrian Nastase a adaugat ca nu intelege de ce se insista pe aceasta tema, considerata de primul ministru lipsita de importanta pentru campania electorala. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO