Politică

Nastase, Medgyessy si Kovacs, se intalnesc pe "terenul" UDMR

30.01.2003, 00:00 20

Premierul Adrian Nastase, seful Guvernului de la Budapesta, Peter Medgyessy si ministrul de Externe al Ungariei, Laszlo Kovacs, lider al Partidului Socialist Ungar, vor fi prezenti, la sfarsitul saptamanii, la Congresul UDMR de la Satu Mare. Anuntul a fost facut, ieri,  de presedintele UDMR Marko Bela.
Cei doi prim-ministri roman si ungar, precum si seful diplomatiei ungare, au avut mai multe intalniri de la numirea lui Medgyessy in fruntea Executivului de la Budapesta, in aprilie anul trecut. Discutiile au fost axate atat pe Legea privind statutul maghiarilor din afara granitelor cat si pe sprijinul pe care socialistii romani l-au acordat si continua sa il acorde PSD pentru obtinerea statutului de membru cu drepturi depline in Internationala Socialista.
Preluarea puterii la Budapesta de catre Partidul Socialist Ungar a consolidat relatiile dintre cele doua partide social-democrate. Ultimul exemplu in acest sens l-a constituit gestul premierului roman, de a invita pe omologul sau ungar la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, pe 1 decembrie 2002, la ambasada Romaniei de la Budapesta. Pentru ca a acceptat invitatia, Peter Medgyessy a fost criticat de opozitia ungara.
Relansarea relatiilor dintre socialistii romani si ungari pare sa fi fost facilitata si de statutul UDMR, principal sustinator in Parlament al partidului de guvernamant.
La Congresul de vineri si sambata, UDMR isi propune sa opereze modificari minore in statutul Uniunii, a anuntat, presedintele Marko Bela.
Liderul UDMR a apreciat ca deciziile de la congres vor aduce o "echilibrare" a doctrinelor si curentelor existente in UDMR, desi statutul formatiunii nu va fi modificat in mod esential. Uniunea reuneste zece platforme politice, de curente diferite.
In urma Congresului de la Satu Mare, UDMR va infiinta un Consiliu consultativ al platformelor si va da posibilitatea votului direct pentru alegerea Consiliului Reprezentantilor Unionali, a spus Marko Bela. Consiliul Reprezentantilor Unionali este "miniparlamentul" formatiunii maghiare, care reuneste aproximativ 100 de reprezentanti ai tuturor platformelor.
Liderul UDMR va prezenta un raport de activitate, care va fi apoi dezbatut si votat.
Conform liderului Uniunii, programul politic al UDMR va fi modificat pentru a concretiza o serie de teme precum stabilitatea politica, aderarea la UE si situatia comunitatii maghiare.
Marko Bela se asteapta ca la Congres sa fie adoptate o rezolutie pe problema integrarii europene si una referitoare la dezvoltarea regionala, insa nu exclude aparitia altor documente pe ordinea de zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO