Politică

Nastase: Terorismul a ajuns la portile Europei

21.11.2003, 00:00 15



Terorismul a devenit o realitate si pentru tarile europene, fara sa mai reprezinte un pericol indepartat, existent, eventual, in Statele Unite, Irak sau Orientul Mijlociu, a declarat premierul Adrian Nastase, la sfarsitul intalnirii cu omologul sau irlandez, Bertie Ahern.



"Din pacate, terorismul a devenit o realitate in Europa si acest lucru trebuie sa ne dea de gandit. Putem spune ca, in acest moment, terorismul este la portile Europei si va trebui sa facem fata, cu inteligenta si prin coordonare si solidaritate, acestui pericol major la adresa democratiei. Trebuie sa acceptam aceasta noua situatie, sa o analizam si sa luam masuri", a spus Nastase.



El a precizat ca se va intalni cu sefii serviciilor de informatii din Romania si cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor si ai Ministerului Apararii Nationale, pentru a lua "masurile firesti de siguranta" care se impun in astfel de situatii, generate de atentatele teroriste de la Istanbul.



Premierul a amintit ca a solicitat ieri directorului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, sa activeze Autoritatea Nationala pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului, pe care o coordoneaza. Seful Guvernului a adaugat ca este necesar ca autoritatile sa analizeze mai atent cauzele terorismului si sa identifce solutii pentru eliminarea acestora. Prim-ministrul irlandez a declarat, la randul sau, ca este necesar ca, in cadrul Uniunii Europene, sa fie organizate actiuni comune care sa contracareze tehnicile sofisticate utilizate de teroristi.



Presedintele Ion Iliescu a declarat, ieri, la Paris, ca serviciile speciale, Ministerul Apararii si Ministerul de Interne de la Bucuresti au luat masuri speciale dupa producerea atentatelor teoriste din Turcia. Seful statului a declarat ca populatia Romaniei nu trebuie sa fie ingrijorata, dar ca astfel de evenimente pun oricum in alerta autoritatile. "Nu este cazul sa starnim panica. Trebuie sa analizam lucrurile cu realism si luciditate", a afirmat presedintele Iliescu.



Seful statului roman a precizat ca a primit stirea ultimului atentat de la Istanbul cu consternare. El a adaugat ca Romania condamna aceste acte criminale, care sunt expresia cea mai brutala a ceea ce reprezinta terorismul.



Seful statului roman a afirmat ca se impune solidaritatea comunitatii internationale, pentru a impiedica aceste acte generate de un fanatism primitiv. Mediafax





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO