Politică

Niciun magistrat nu ataca sefia Consiliului Superior al Magistraturii

09.01.2006, 19:17 8

Niciun membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu doreste sa-si depuna deocamdata candidatura pentru functia de presedinte al institutiei in locul lui Dan Lupascu, al carui mandat expira peste doua zile.

Legal, CSM alege un presedinte din randul membrilor sai, dar deocamdata nici un magistrat nu si-a exprimat intentia de a candida. Este o situatie nemaiintalnita care dubleaza controversa in jurul unei institutii si asa controversate. Chemat sa gestioneze nu doar treburile curente ale Justitiei, ci si viitorul ei, (dupa ce Ministerul Justitiei a devenit doar administrator), CSM - care este, practic, stalpul justitiei in Romania - s-a facut remarcat printr-o serie de scandaluri in care au fost implicati membrii sai - procurori sau judecatori - si mai ales prin starea perpetua de conflict cu ministrul de resort Monica Macovei.

Mandatul presedintelui Dan Lupascu expira miercuri 13 ianuarie, iar poimaine era programata sedinta in cadrul careia urma sa fie ales noul presedinte. Legea nu spune ce se intampla cu un consiliu care nu are un presedinte, insa firesc ar fi ca magistratii sa-si desemneze un sef intrucat au primit un mandat din partea corpului magistratilor pentru buna functionare a justitiei.

Legal, Lupascu ar fi putut candida la propria-i succesiune, pentru inca un mandat de un an, dar nici el si niciun alt membru al Consiliului nu si-a depus candidatura.

Intrucat este ordonator de credite, CSM se va confrunta, in lipsa unui presedinte, cu o situatie stranie, accea ca nu va mai putea opera in conturile bancare ale institutiei. Mai mult, daca situatia continua, procurorii sau judecatorii ar putea risca sa nu mai poata fi avansati sau sanctionati - este una dintre atributiile care revin Consiliului, ale carui decizii trebuie sa fie consfintite legal de presedinte.

Este adevarat ca CSM va functiona si in lipsa presedintelui - are mandat de inca trei ani. Ar fi vorba, in acest caz, despre alegerea unui presedinte de sedinta la fiecare intalnire a membrilor CSM, dar acesta este un lider interimar care, neavand atributii depline, nici nu le poate delega altei persoane pentru o functionare coerenta a institutiei.

"Este un pic aberant. Probabil ca niciun membu al Consiliului nu vrea sa-si asume responsabilita-tea de presedinte. Este o greva de lider careia nu-i vad utilitatea", a comentat pentru ZF fostul ministru al justitiei Cristian Diaconescu (PSD).

Surse din cadrul Justitiei sustin ca refuzul judecatorilor sau al procurorilor din CSM de a-si depune candidatura pentru functia de presedinte este rezultatul razboiului de uzura dintre institutie si ministrul justitiei, Monica Macovei (desen), in aceasta disputa presedintele fiind cel mai expus. Insa alte surse sustin ca refuzul este legat si de statutul presedintelui. Potrivit legii, presedintele si vicepresedintele CSM nu pot fi in acceasi vreme judecatori sau procurori, fapt permis membrilor simpli, care incaseaza, asadar, salariul de la instante sau parchete si indemnizatia de la CSM. In aceste conditii, singurul care nu ar fi fost afectat este procurorul Liviu Dascalu, vicepresedinte al CSM, al carui mandat expita odata cu al lui Lupascu, dar care ar fi putut candida pentru prima functie in institutie. El nu si-a exprimat insa aceasta intentie si este greu de crezut ca o va face atata vreme cat cutuma este ca presedintele sa fie un judecator, si nu un procuror.

"Judecatorii nu sunt dispusi sa-si asume aceasta sarcina, iar procurorii nu pot sa acceada la aceasta functie", au afirmat pentru ZF surse din justitie.

O alta explicatie, sustin aceleasi surse, provine din faptul ca multi dintre membrii CSM au o situatie si asa controversata, iar functia de presedinte i-ar expune si mai mult. De pilda, numele procurorului Alexandru Tuculeanu este legat de reprimarea mineriadei din 13-15 iunie 1990, dar si de moartea disidentului Gheorghe Ursu, in 1985. Judecatoarea Maria Huza este cercetata in aceste momente de Parchetul Anticoruptie in legatura cu achi-zitionarea ilegala a unui apartement in Bucuresti.

Toate aceste lucuri au fost acuzate, inca de la alegerile din CSM de acum un an, de ministrul justitiei care a spus, textual, ca ii este rusine de oamenii din aceasta institutie. Un an mai tarziu, in decembrie trecut, (a fost un an in care disputele nu au contenit nicio clipa), presedintele Lupascu afirma, intr-un interviu pentru Mediafax, ca membrii CSM s-au saturat de acuzatiile Monicai Macovei si ca multi dintre ei vor sa se pensioneze pentru ca "nu vor sa fie umiliti, nu vor sa fie tratati ca niste infractori, ca imorali". In logica acestei dispute, CSM a amanat recent sa-si dea avizul pentru modificarile pe care ministrul justitiei doreste sa le aduca celor trei legi ale justitiei - legea CSM, legea de organizare judecatoreasca si legea privind statutul magistratilor.

O limpezire a situatiei, cel putin in privinta noului sef al CSM, este de asteptat sa se produca astazi dupa o intalnire legata de lupta anticoruptie la care premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a invitat pe cei toti implicati - de la ministri la seful SRI, de la sefi ai parchetelor generale pana la presedintele CSM. Lupascu va fi consultat in privinta detensionarii situatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO