Politică

Noul Cod Penal: Stanoiu il apara, PSD cheama presa la consultari

07.01.2003, 00:00 31

Proiectul noului Cod penal in toate dispozitiile sale, tine seama de prevederile conventiilor internationale si europene la care Romania este parte, precum si de documentele UE, se arata intr-un comunicat remis, ieri, de catre Ministerul Justitiei. In faza de proiect, noul Cod Penal a fost criticat ieri de mai multe cotidiane. PSD a reactionat la aceste luari de pozitie anuntand ca va initia, saptamana viitoare o dezbatere pe aceasta tema.
Ministerul Justitiei, initiator al proiectului, a precizat, ieri, ca amenda, ca pedeapsa principala prevazuta pentru persoanele juridice, nu poate fi aplicata in cazul savarsirii infractiunilor contra demnitatii, ci in cazul altor categorii de infractiuni, cum sunt, infractiunile de coruptie, economice, infractiunile contra protectiei muncii, infractiunile la regimul armelor, munitiilor, materialelor radioactive si a materialelor explozive. Aceasta sanctiune nu poate fi, deci, aplicata in cazul savarsirii infractiunilor de insulta sau de calomnie de catre ziaristi, deoarece acestia nu actioneaza in numele sau in interesul ziarului si nici in calitate de organe sau reprezentanti legali ai acestuia.
"In unele articole din presa se sustine ca, daca patronul unui trust de presa nu poate plati amenda, acesta ajunge la inchisoare. Nu exista nici o dispozitie in proiect care sa dea posibilitatea transformarii unei amenzi aplicate persoanei juridice in inchisoare aplicata organului sau reprezentantului legal al acesteia", se arata in comunicat. Ministerul Justitiei isi arata surpinderea ca, fata de proiectul noului Cod penal, au fost aduse ieri de presa o serie de critici "neintemeiate". "Limbajul si agresivitatea folosite in exprimarea acestor opinii se indeparteaza, din pacate, de la dialogul pe marginea proiectului noului Cod penal, pe care Ministerul Justitiei l-a propus tuturor celor interesati", se mai arata in comunicat.
PSD, prin secretarul general Cozmin Gusa, a anuntat ca va organiza, saptamana viitoare, o intalnire cu reprezentanti ai presei si societatii civile pe tema modificarii Codului Penal privind infractiunile prin presa.
"Noi dorim sa avem aceasta discutie si sa reusim la nivelul guvernamental sau parlamentar sa includem aceste propuneri in masura in care sunt agreate de structurile de integrare europeana", a precizat Gusa.
El a spus, in privinta criticilor aduse de presa intentiilor Ministerului de Justitie de modificare a Codului Penal, ca Rodica Stanoiu a informat conducerea PSD ca a facut apeluri la societatea civila, la Clubul Roman de Presa si la reprezentanti independenti ai presei pentru a face propuneri de modificare a Codului Penal, dar aceste propuneri "nu au venit". 
Potrivit cotidianului "Adevarul", proiectul Ministerului Justitiei prevede ca pedeapsa pentru insulta si calomnie a unui ziarist atrage dupa sine si o pedeapsa principala a persoanei juridice (trustului de presa) cu amenda cuprinsa intre zece milioane si zece miliarde de lei. Cotidianul citat sustine ca prin aplicarea de amenzi succesive se poate ajunge la falimentarea unui organ de presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO