Politică

O alianta tinuta in frau de liderii sai

04.10.2004, 00:00 12

Alianta PNL-PD s-a constituit pe parcursul unui ciclu electoral, cu greutate si cu momente de rascruce. Ideea infiintarii ei i-a apartinut fostului lider al PNL, Valeriu Stoica, acela care a platit cu functia pentru aceast proict. In momentul in care a initiat discutii cu democratii pentru infiintarea unei asocieri electorale si prezentarea pe liste parlamentare comune sub un candidat comun la prezidentiale, multi dintre liberali i s-au opus.
Se intampla in 2001, iar Stoica a fost schimbat din functie, pe motiv ca vrea sa mute ideologic partidul spre stanga si pentru ca nu a adus PNL intr-o pozitie mai buna in sondajele de opinie. I-a luat locul Theodor Stolojan, la vremea aceea presedinte al Consiliului National al PNL. Or, Stolojan a redeschis dosaul infiintarii unei aliante cu Partidul Democrat. Asa s-a ajuns ca in vara lui 2003, acum un an, Stolojan si Basescu sa organizeze o conferinta de presa comuna in care sa anunte colaborarea graduala intre cele doua formatiuni. Au existat protocoale de colaborare parlamentara, a existat un moment de ezitare din partea filialelor celor doua partide, pentru ca, in decembrie anul trecut sa se anunte grila de criterii dupa care urma sa functioneze Alianta D.A.
In acest interval s-a consemnat si trenarea in justitie a inregistrarii acestei colaborari electorale. In doua randuri procedura de inregistrare ca alianta a fost inaintata tribunaluluisi a fost respinsa in urma unor contestatii din partea PSD si a unor revolutionari care sustin partidul de guvernamant.
Dupa mai multe discutii intre cele doua parti privind modul de repartizare a locurilor eligibile pe liste a candidatilor pentru parlamentare, dupa incrancenari chiar legate de nominalizarea persoanei care ar urma sa fie prim-ministru al Aliantei in cazul in care D.A. castiga alegerile, s-a decis ca numai liderii celor doua partide sa fie cei care numesc premierul. A fost momentul cel mai relevant din perspectiva puterii de decizie, care a aratat ca Alianta este sustinuta in masura considerabila de demersul personal al lui Theodor Stolojan si Traian Basescu. Cei doi au organizat in ce in ce mai des conferinte de presa comune, fiecare i-a iesit in aparare celuilalt atunci cand au venit atacuri din partea adversarilor politici.
Testul cel important de pana acum pentru alianta D.A. a fost reprezentat de alegerile locale, unde cele doua partide au candidat, in cele mai multe cazuri, separat. Acolo unde au mers impreuna, cum ar fi Bucuresti si Cluj, au castigat detasat mandatele de consilieri. Numarul reunit al voturilor obtinute de cele doua formatiuni plaseaza Alianta D.A. pe primul loc la alegerile locale, la o mica istanta fiind plasat PSD. Cu doar un an in urma, nici unul dintre partide nu era creditat, singur, sa se apropie macar la o diferenta de cateva procente de PSD.
Retragerea lui Theodor Stolojan ar putea influenta relatiile dintre cele doua formatiuni. Locul lui Stolojan i-a fost delegat lui Calin Popescu Tariceanu, un politician consecvent cu linia ideologica traditionala a liberalismului. Tariceanu a fost ministru al Industriilor in Cabinetul Ciorbea si a fost coleg de guvernare cu Traian Basescu. Tumultul campaniei electorale, in care se intra in linie dreapta si cu actori redistibuiti in ultima clipa, va verifica forta de coeziune a celor doua formatiuni, in conditiile in care PSD a fost activ pe timpul verii, iar PNL-PD a avut un moment prelungit de respiro.
Un prim episod s-a consumat ieri, cand liberalii au anuntat, prin intermediul presedintelui lor interimar, ca il propun pe Traian Basescu candidat la presedintie, cel care anuntate cu putin timp in urma ca este dispus sa preia acest rol in numele Aliantei, dar numai la propunerea liberalilor.
In timpul care a mai ramas de campanie, mai sunt asteptate momentele desemnarii celui care ar urma sa fie prim-ministru in cazul in care alegerile vor fi castigate de catre PNL si PD, precum si sustinerea programului economic al formatiunii, marcat de o componenta puternica liberala.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO