Politică

O companie privata mediaza intre electorat si politicieni

19.11.2004, 00:00 26

Peluza din fata Teatrului National din Bucuresti a fost ieri, pentru cateva ore, spatiul unui dialog intre public si politicieni. Initiativa a apartinut unei companii private din domeniul constructiilor - Impact Bucuresti. In cortul amenajat in fata Teatrului, oamenii de pe strada au fost invitati "sa fie martorii promisiunilor politicienilor". Zeci de persoane s-au perindat prin cortul amenajat special in fata Teatrului si au pus chiar intrebari.
Initiativa este unica in felul sau. Pentru prima data o companie privata a mediat public intre politicieni si cetateni, si-a afirmat, tot public nemultumirile si si-a aparat interesele.
Discutia de ieri a urmarit sa afle care sunt opiniile si programele partidelor referitoare munca la negru din domeniul constructiilor din Romania (mai mult de jumatate dintre locuintele din Romania sunt construite la negru, spun reprezentantii firmei) si de ce pleaca constructorii din Romania (Impact spune ca raman astfel fara specialisti bine calificati).
De altfel, Impact a fost prima companie din Romania care a anuntat, in urma cu cateva saptamani, ca va acorda sprijin, inclusiv financiar, pentru campania electorala (pana la 1,4 milioane de euro, aprobati de Consiliul de Administratie), oricarui politician care care va include in programul sau, programul sustinut de companie pentru activitati de constructie de locuinte. Compania nu a facut deocamdata publica rezultatul acesei initiative.
Constructorii privati au spus ieri ca sunt nemultumiti de ceea ce au numit "concurenta neloiala" a Agentiei Nationale de Locuinte (este si investitor si constructor si impune si preturile pe piata) si au cerut transformara ANL intr-o agentie Nationala de Coordonare in domeniul Constructiilor.
Ei mai vor, de asemenea, crearea unui Registru National al Constructiilor - fara avizul caruia nimeni nu poate sa construiasca in Romania, eliminand astfe munca la negru.
Politicienilor care au fost de acord cu aceste obiectii li s-au cerut termene precize: rezolvarea problemelor "incepand de acum pana in 2007".
PSD (prin Ionel Blanculescu), PNL-PD (prin Anca Boagiu si Costica Canacheu) si PNTCD (prin Serban Bubenek si Octavian Opris) au fost de acord cu propunerile de reducere a TVA pentru constructia de locuinte la 5% (PNTCD a plusat - 2,5% pentru tineri).
Cat despre faptul ca romanii emigreaza, cauzele sunt cele cunoscute - prezentate de constructori, asumate de politicieni - impozitarea foarte mare si salariile foarte mici.
Asistenta formata din oameni de pe strada a intervenit in dezbateri, uneori foarte viu. De pilda, cand Ionel Blanculescu a spus ca migratia fortei de munca este buna pentru ca oamanii se specializeaza in afara, un economist (a spus ca este de origine maghiara si vorbeste cinci limbi straine) i-a amintit ca sunt multi oameni cu pregatire superioara care fac in strainatate munci sub pregatirea lor, ceea ce nu inseamna specializare.
Maria Tatu, din Bucuresti, a propus chiar ca astfel de discutii publice sa aiba loc nu doar in campanie, ci permanent, pentru ca "daca politicienii nu se ocupa de politica se ocupa ea de ei".
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO