Politică

Olteanu: PNL ar putea decide asumarea raspunderii Guvernului pe votul uninominal

18.10.2007, 20:43 10

Ideea asumarii raspunderii Guvernului pe proiectul votului uninominal al ProDemocratia capata contur in PNL, ca raspuns la anuntul presedintelui privind declansarea unui referendum pe aceeasi tema in ziua alegerilor europene.
"Eu cred ca asumarea raspunderii este o idee foarte buna pentru Guvern si nu e nicio coincidenta ca se vorbeste despre asumarea raspunderii acum, in acelasi timp cu anuntul presedintelui Traian Basescu privind declansarea referendumului, pentru ca seful statului a fortat nota", a spus pentru ZF Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor.
Olteanu spune ca liberalii ar putea decide asumarea raspunderii in sedinta de luni a conducerii PNL, ca a doua zi sa aiba loc consultari cu partenerii de guvernare de la UDMR, urmand ca proiectul votului uninominal sa fie adoptat de Guvern si trimis la Parlament la inceputul lunii noiembrie.
Despre asumarea raspunderii Guvernului pe votul uninominal au mai vorbit si alti membri ai conducerii centrale, printre care senatorul Norica Nicolai, care a anuntat la inceputul saptamanii ca va propune conducerii centrale a partidului sa ceara Guvernului asumarea raspunderii.
Ieri, PRM - unul dintre adversarii votului uninominal - a anuntat ca va initia o motiune de cenzura daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul ProDemocratia. "In conditiile in care sunt demarate dezbaterile parlamentare, asumarea raspunderii Guvernului apare, din punct de vedere constitutional, ca impunere a unei dictaturi a Guvernului la santajul prezidential. PRM va folosi toate armele luptei parlamentare, democratice, pentru a impiedica acest derapaj constitutional, ajungand pana la posibilitatea de a discuta si cu alte partide sa declansam o motiune de cenzura", a declarat, ieri, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, spune insa ca asumarea raspunderii nu este o solutie buna, pentru ca nu exista consens intre partidele mari din Parlament pe proiectul votului uninominal.
"Eu cred ca cea mai buna solutie ramane dezbaterea in Parlament. Daca cineva va incerca de unul singur sa impuna un sistem de vot uninominal, care nu are consens intre cele trei mari partide, fie ca este vorba de Tariceanu, fie ca este vorba de Basescu, atunci tot sistemul nu va avea viata lunga si cei care vor veni la putere la anul vor incerca sa il schimbe", a spus Motreanu pentru ZF.
Discutiile din Parlament asupra legii au fost blocate luni intregi din cauza divergentelor dintre partide, desi initial a existat un consens pentru introducerea votului.
Motreanu spune ca va face campanie pentru votul uninominal daca seful statului va declansa in cele din urma referendumul.
"Vom organiza mitinguri, vom participa la dezbateri, vom imparti pliante, pentru ca votul uninominal este proiectul PNL care a fost furat de Traian Basescu", spune liderul PNL.
Seful statului a anuntat la inceputul saptamanii ca va incepe procedurile pentru referendum daca pana in 22 octombrie, Parlamentul nu va adopta proiectul legii votului uninominal. In aceeasi zi, Comisia electorala a adoptat proiectul legii votului uninominal propus de ProDemocratia - care prevede un vot mixt in circumscriptii uninominale si pe lista, urmand ca proiectul sa mearga la adoptare in Senat, prima camera sesizata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO