Politică

Olteanu, PNL: Nu ne temem de presiunile PSD in anul electoral

Olteanu, PNL: Nu ne temem de presiunile PSD in anul electoral

Presedintele Camerei Deputatilor atrage atentia asupra "pomenilor" electorale care vor impovara bugetul din 2009

01.02.2008, 20:31 12

Opozitia nu va insista sa isi promoveze programele populiste in acest an, chiar daca este campanie electorala, intrucat majoritatea efectelor lor vor fi vizibile in 2009, cand la Palatul Victoria s-ar putea instala un guvern condus de Mircea Geoana, crede presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL).
"Intampinam noua sesiune cu zambetul pe buze. Anul acesta nimeni din PSD sau PD-L nu va dori sa schimbe Guvernul. Si partidele din opozitie nu isi mai permit sa legifereze anul acesta asupra unei cheltuieli suplimentare la buget, pentru ca efectele se vor simti in 2009, atunci cand la Victoria va fi poate guvernul Geoana", a spus Olteanu intr-un interviu pentru ZF.
PSD a vorbit despre modificarea legii bugetului si a Codului fiscal, in timpul vacantei parlamentare de iarna, masuri necesare, in opinia presedintelui PSD Mircea Geoana, pentru redresarea situatiei economice.
Liderul social-democrat a cerut saptamana trecuta Bancii Nationale a Romaniei sa reduca cu 0,75% rata dobanzii de referinta, care se situeaza acum la 8%, reducerea TVA la 5% la alimentele de baza, cresterea TVA la 25% pentru produsele de lux si inghetarea pentru sase luni a preturilor la utilitati.
Propunerile liderului PSD au fost respinse insa de premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Insa Olteanu spune ca eventualele modificari operate asupra Codului fiscal in cursul acestui an vor intra in vigoare in 2009, iar alte cheltuieli electorale, care ar putea fi impuse de opozitie in Parlament, se vor putea sustine doar prin bugetul de stat de anul viitor. Astfel, presiunea pe viitorul guvern care se va instala in urma alegerilor din toamna va fi foarte mare. Recent, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a admis intr-o discutie cu presedintele Traian Basescu faptul ca Guvernul nu are de unde sa scoata bani pentru cea de-a doua transa a majorarii pensiilor, care va fi aplicata din 2009. Cresterea pensiilor cu 45,5% a fost impusa anul trecut de PSD, iar ceea ce a reusit atunci guvernul minoritar Tariceanu II a fost impartirea in doua transe a majorarii, urmand ca cea de-a doua sa fie aplicata abia de la 1 ianuarie 2009.
Liberalii, care s-au mentinut la guvernare impreuna cu UDMR aproape un an de zile, urmeaza sa decida in weekend asupra strategiei parlamentare din sesiunea de primavara.
Guvernul are in Parlament doar 20% si s-a mentinut la putere gratie intelegerilor cu Partidul Social-Democrat, iar negocierile dintre Olteanu si liderul deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc au intrat deja in folclor.
S-a spus in ultimul an ca supravietuirea guvernului Tariceanu II se datoreaza in cea mai mare masura lui Hrebenciuc, in conditiile in care cealalta forta de opozitie, acum coagulata in Partidul Democrat-Liberal, primise deja sprijinul lui Mircea Geoana, si implicit al parlamentarilor PSD, la votul asupra unei motiuni de cenzura.
Olteanu spune ca nu a mai tinut legatura cu Hrebenciuc, pentru ca a fost vacanta parlamentara, dar ca ii doreste multa sanatate. "O sa ma vad cu el luni, la Tratatul Constitutional", spune presedintele Camerei.
Dezbaterea si votul asupra Tra-tatului european, asupra caruia liderii UE s-au inteles la Lisabona, va avea loc in Parlamentul de la Bucuresti luni, in prima zi a sesiunii. La dezbatere va asista si presedintele Frantei Nicolas Sarkozy.
In afara tratatului, care este prioritatea zero, votul uninominal si discutiile despre reformarea serviciilor de informatii sunt proiectele pe care liberalii se vor concentra in sesiunea de primavara.
Discutiile despre votul uninominal au fost blocate insa in comisia parlamentara la discutiile din aceasta saptamana, iar ProDemocratia urmeaza sa invite partidele la consultari, marti, pentru a negocia un nou acord.
Declarativ, majoritatea formatiunilor sustin introducerea votului uninominal. Parlamentul urmeaza sa armonizeze legea votului uninominal, care a trecut prin asumarea raspunderii Guvernului si care presupune vot pe lista si direct, cu o decizie a Curtii Constitutionale, care a anuntat, la sesizarea presedintelui Traian Basescu, ca unele articole contravin legii fun-damentale.

Motiunea de cenzura este ultima grija a PNL
ZF: Cum va reusi sa faca fata Guvernul presiunilor opozitiei in anul electoral?
Bogdan Olteanu: Cu zambetul pe buze. Nu cred ca PSD sau PD-L va depune o motiune de cenzura, pentru ca anul acesta nimeni nu vrea sa schimbe guvernul doar pentru o guvernare de cateva luni. Orice propunere legislativa cu iz electoral care va fi propusa in acest an va avea scadenta in 2009. Deci nu cred ca partidele din opozitie nu isi mai permit sa legifereze anul acesta asupra unei cheltuieli suplimentare la buget.
ZF: Cum va reactiona PNL la solicitarea PSD de a modifica TVA?
B. O.: Nu cred ca social-democratii vor insista cu modificari la Codul fiscal, pentru ca nu stiu cat de populare vor fi aceste modificari. Oricum, acestea se aplica de la 1 ianuarie 2009 si va trebui sa fie suportate de guvernul Geoana sau de cine va veni.
ZF: Ati negociat cu domnul Hrebenciuc o eventuala sustinere pentru guvernul Tariceanu II si in 2008?
B. O.: Domnului Viorel Hrebenciuc ii urez multa sanatate. Nu am mai vorbit cu el, ca a fost vacanta parlamentara. Dar o sa discutam probabi luni, la reluarea sesiunii, la Tratatul Constitutional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO