Politică

Opozitia contesta legile anticoruptie

10.03.2003, 00:00 14

La cateva zile dupa ce a fost dat publicitatii, textul pachetului legislativ anticoruptie asupra caruia Guvernul vrea sa-si asume raspunderea parlamentara, este contestat de PNL si PD. Partidele de opozitie au obiectii atat fata de modalitatea aleasa de Executiv pentru promovarea legislatiei- asumarea raspunderii, procedura care elimina dezbaterile parlamentare - cat si de fond - neclaritatile din capitolul privind grupul de interes economic si faptul ca, prin lege, oamenii de afaceri vor fi exclusi, pe o perioada nedeterminata din politica.

Grupul de interes economic, in ceata
Pe fond, vicepresedintele PD Viorel Pana spune ca nu vede rostul inglobarii capitolului referitor la Grupul de Interes Economic in pachetul legislativ anticoruptie. "Nu-i gasesc finalitatea si ratiunea intr-un pachet de legi anticoruptie", afirma Pana.
In plus, senatorul PD a remarcat neclaritatile acestui capitol. "Nu inteleg despre ce este vorba, nu are nici un scop, nu contine expunere de motive" afirma senatorul democrat. Ceea ce a inteles din acest capitol Viorel Pana, economist, este ca se deschide posibilitatea functionarii in Romania a unor grupuri de interese straine.
Grupul de Interes Economic (GIE) este definit, in proiectul guvernamental, drept o asociere intre doua sau mai multe prsoane fizice si juridice, in scopul inlesnirii activitatii lor. Grupul nu poate avea profit, nu poate emite actiuni sau obligatiuni sau alte titluri negociabile. Un alt capitol se refera la grupurile europene de interes economic care, in baza acestei legi, pot functiona in Romania.
Si in sanul PSD exista controverse fata de instituirea Grupulului de Interes Economic.
"Prin asemenea grupuri este posibila asocierea mai multor producatori dintr-un domeniu sau altul, pentru a-si apara propriile interese. Probabil este un fel de holding", aprecia un parlamentar PSD. Alt parlamentar afirma ca si el are unele neclaritati dupa ce a citit acest capitol. "Probabil aceste neclaritati vor fi eliminate dupa consultarile care vor avea loc in aceasta saptamana", spunea el optimist. Surse din grupul juristilor conservatori de la Senat contesta clar aceasta lege.
Liberalii nu s-au pronuntat in privinta acestui capitol din proiectul guvenamental, motivand ca nu l-au citit.

PD ii cere ajutorul lui Iliescu
O alta obiectie de fond a PD se refera la interdictia impusa oamenilor de afaceri de a nu mai candida pentru functii politice. "Ce fel de democratie vom avea? Cat de liberala este democratia noastra", se intreaba retoric Viorel Pana, reprezentantul unui partid al carui lider Traian Basescu a declarat clar ca el personal nu va renunta la propriile afaceri pentru politica.
Conducerea PD va discuta astazi, la propunerea vicepresedintelui Viorel Pana, daca va participa sau nu la consultarile cu Guvernul si eventualitatea retrimiterii pachetului legislativ la Palatul Victoria.
PD contesta constitutionalitatea demersului Guvernului de a-si asuma raspunderea asupra a 17  proiecte legislative. Vicepresedintele democrat Viorel Pana a afirmat, ieri, ca procedura este nu numai neconstitutionala, ea nu este nici benefica.  El a dat exemplul legii privatizarii si a Codului Muncii, adoptate tot prin asumarea raspunderii Guvernului, care contin "foarte multe neclaritati" si, in consecinta, aplicarea lor creeaza probleme. Din aceste considerente, PD considera ca Guvernul ar trebui sa renunte la procedura de asumare a raspunderii si sa trimita in Parlament, separt, cele 17 proiecte legislative pentru a fi dezbatute in procedura de urgenta. In acest scop, PD i-a cerut presedintelui Ion Iliescu sa medieze intre Parlament si Guvern astfel incat cele mai importante proiecte sa fie dezbatute in Parlament si nu aprobate prin ordonante de urgenta sau asumarea raspunderii de catre Executiv.
Si deputatii liberali au spus recent ca refuza dialogul cu Executivul. Dar, o decizie finala va fi luata maine de conducerea liberala, a afirmat ieri, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL. Un alt lider al PNL, Paul Pacuraru a criticat, ieri, faptul ca "Parlamentul este din nou ocolit", prin procedura de promovare a legislatiei anticoruptie.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO