Politică

Opozitia nu a obosit sa ceara demisia ministrului Puwak

13.10.2003, 00:00 16

Opozitia si-a radicalizat pozitia fata de ministrul integrarii europene Hildegard Puwak, dupa ce Ministerul Educatiei a anuntat ca va deschide o ancheta privind fondurile pentru patru proiecte din programul Leonardo da Vinci, contractate de firmele familiei Puwak.
Dupa ce, in repetate randuri, PNL a cerut demisia ministrului Hildegard Puwak, sambata, presedintele liberal Theordor Stolojan a cerut demisia intregului Cabinet. "Cerem demisia Guvernului Nastase deoarece in doua cazuri flagrante de incalcare a normelor morale, a legilor, Guvernul Nastase nu gaseste de cuviinta sa-si penalizeze ministrii respectivi, cerandu-le demisia", a spus Stolojan, facand referire la Hildegard Puwak si Mircea Beuran, ministrul sanatatii. Liderul liberal a acuzat ca semnalul pe care il da Guvernul este acela ca "daca faci parte din oligarhia pesedista poti sa faci orice vrei". "Vom cere in fiecare zi demisia Guvernului Nastase pentru ca sprijina coruptia in Romania", a afirmat Stolojan, la conferinta femeilor liberale.
Ieri, PD, noul partener politic al liberalilor, s-a coordonat cu PNL. Vicepresedintele democrat Emil Boc a cerut premierul Adrian Nastase si presedintelui Ion Iliescu "revocarea de urgenta" din functie a ministrului Hildegard Puwak, pentru "a oferi, pentru prima data, un semn explicit al declansarii luptei anti-coruptie". Vicepresedintele PD apreciaza ca presedintele si premierul " ar trebui sa renunte macar acum la complicitatea cu ministrul Hildegard Puwak, subliniind faptul ca o minciuna repetata nu devine adevar".
"Complicitatea Guvernului la mentinerea in functie a doamnei Puwak justifica pe deplin locul I la coruptie pe care il detine Romania in randul statelor candidate la UE. Adrian Nastase trebuie sa aleaga intre solidarizarea cu coruptia si solidarizarea cu interesele Romaniei", sustine Emil Boc. Vicepresedintele PD face referire la un sondaj, dat publicitatii saptamana trecuta, potrivit caruia, Romania este perceputa drept cea mai corupta dintre tarile membre si candidate la UE.
Opozitia si-a concentrat din nou atacurile asupra ministrului integrarii dupa ce Ministerul Educatiei a anuntat, la sfarsitul saptamanii, ca a inceput o ancheta privind fondurile derulate in patru proiecte ale programului Leonardo da Vinci, contractate de firmele rudelor lui Puwak. Ministrul Alexandru Athanasiu a spus ca in cazul in care va descoperi nereguli, promotorii acestor programe vor returna integral subventiile primite. Ministrul nu a spus despre ce suma este vorba. Presa centrala pune insa acest demers pe seama unei solicitari exprese a Comisiei Europene, prin care Bruxellesul cere stoparea platilor catre promotorii proiectelor in care sunt implicare firmele familiei Puwak si obliga firmele la returnarea subventiilor in cazul in care banii au fost folositi necorespunzator. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO