Politică

Parlamentarii fac ziduri din comisii in jurul ministrilor acuzati de coruptie

Parlamentarii fac ziduri din comisii in jurul ministrilor acuzati de coruptie
25.06.2009, 00:00 25

La Camera Deputatilor a fost constituita ieri o comisie de ancheta a ministrului mediului Nicolae Nemirschi (PSD), in vreme ce comisia parlamentara de ancheta a ministrului Monica Iacob-Ridzi (PD-L) s-a intrunit, tot ieri, in prima sedinta. Fostul premier Adrian Nastase a "scapat" pana la toamna.

Doi ministri ai Cabinetului Boc fac obiectul anchetelor parlamentare - anchete constituite in virtutea prevederii constitutionale potrivit careia doar Senatul, Camera Deputatilor si presedintele Romaniei pot cere urmarirea penala a ministrilor - si asta in baza unei decizii a unei comisii parlamentare speciale constituita in acest sens.
In ceea ce il priveste pe Nemirschi, Parlamentul verifica modul in care a fost atribuit de catre Ministerul Mediului, la data de 28 aprilie 2009, un contract prin negociere fara anunt de participare. In privinta ministrului Ridzi ea trebuie sa explice cum a cheltuit peste 600.000 de euro pentru sarbatoarea Zilei Tineretului de pe 2 mai.
Daca lucrurile sunt in regula pana aici in privinta anchetelor parlamentare, intrebarea care s-a ridicat in aceste zile este pana unde se pot pronunta parlamentarii astfel incat sa nu interfereze cu justitia. Acest lucru s-a pus cu acuitate in cazul dosarului Zambaccian, unul dintre cele trei dosare in care este anchetat fostul premier Adrian Nastase si pe care deputatii au decis ieri sa-l mai examineze o data in toamna.
Si se mai ridica intrebarea: cum functioneaza prieteniile politice in astfel de cazuri.
Practic, marti, deputatii au votat intr-un fel ciudat in cazul Nastase - au votat ca "nu mai pot vota" a doua oara, intrucat anul trecut s-au exprimat prin vot ca fostul premier nu poate fi cercetat in celebrul dosar Zambaccian. Rezultatul votului de marti a fost obtinut cu largul concurs al PSD si al PNL. Practic, Parchetul care a cerut deputatilor sa admita cercetarea penala a lui Nastase nu il poate trimite pe acesta in judecata in lipsa acestui vot - fie el pozitiv sau negativ, dupa cum sustin procurorii.
Anchetarea lui Nemirschi a fost ceruta de PD-L si PNL, in vreme ce a lui Ridzi de PD-L si PSD.
PD-L a anuntat ieri ca ataca la Curtea Constitutionala regulamentul Camerei care prevede maniera in care se voteaza in aceste circumstante, afirmand ca ea incalca Constitutia prin faptul ca impiedica justitia sa se pronunte intr-un dosar. De fapt, dosarul in cauza al lui Nastase treneaza de mai multi ani si treneaza pentru ca deputatii nu isi dau votul asupra acestuia, indiferent daca acest vot este pentru sau impotriva cercetarii.
Doi ministri au intrat ieri in acest angrenaj al comisiilor de ancheta - este vorba despre social-democratul Nicolae Nemirschi de la Mediu si Monica Iacob-Ridzi de la Tineret.
Plenul Camerei Deputatilor a decis ieri cu 186 de voturi "pentru", 1 vot "impotriva" si o abtinere constituirea unei comisii de ancheta pentru verificarea modului in care a fost atribuit de catre Ministerul Mediului, la 28 aprilie 2009, un contract prin negociere fara anunt de participare.
Presa a relatat recent despre un contract de reclama atribuit prin negociere directa fara anunt de participare de Ministerul Mediului catre firma ARS Advertising. Contractul are o valoare de 500.000 de euro.
In replica, Ministerul Mediului a sustinut ca trei sferturi din suma alocata pentru contractul cu ARS Advertising pentru promovarea Axei 3 din POS Mediu reprezinta fonduri europene a caror cheltuire este verificata de Comisia Europeana.
Tot ieri, Comisia de ancheta a Camerei - infiintata marti - in cazul fondurilor cheltuite de Ministerul Tineretului si Sportului pentru organizarea Zilei Tineretului s-a reunit ieri in prima sedinta.
Comisia va verifica sumele alocate pentru organizarea Zilei Tineretului, provenienta acestora si modul de cheltuire. Ridzi a fost acuzata in presa ca a cheltuit peste 600.000 de euro pentru ziua de 2 mai, cheltuieli considerate prea mari fata de preturile practicate in piata. Anchetarea lui Ridzi a fost ceruta de aceasta data de PD-L si PNL, acest ultim partid depunand si o plangere penala la Parchet (ajunsa apoi la DNA) impotriva ministrului.
De remarcat este faptul ca aceste anchete parlamentare nu au cum sa fie finalizate pana in toamna, intrucat Parlamentul intra in vacanta peste o saptamana.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO