Politică

Parlamentul incheie o sesiune plina de restante

26.06.2008, 19:26 16

Sesiunea de primavara a Parlamentului a luat ieri final cu un esec: senatorii si deputatii nu au reusit, din cauza absenteismului, sa prelungeasca mandatul conducerii Curtii de Conturi, ceea ce inseamna ca pana la o noua sedinta a camerelor reunite presedintele Dan Drosu Saguna nu va mai avea drept de semnatura.
Prelungirea incertitudinii la Curtea de Conturi, care se afla in blocaj de aproape o luna de zile, vine dupa o sesiune in care parlamentarii au amanat trasarea colegiilor uninominale, au ratat un verdict in ceea ce priveste urmarirea penala in cazul deputatilor PSD Miron Mitrea si Adrian Nastase, tot din cauza absenteismului, atragandu-si critici dupa ping-pongul cu scrisori intre Consiliului Superior al Magistraturii si Curtea Constitutionala si publicarea pe site-ul Camerei Deputatilor a dosarelor celor doi parlamentari.
Confuzia privind cercetarea penala a demnitarilor a inceput in toamna anului trecut, odata cu desfiintarea de catre Curtea Constitutionala a comisiei prezidentiale privind cercetarea ministrilor - cea care, potrivit legii raspunderii ministeriale, avea dreptul sa recomande parchetului inceperea sau neinceperea urmaririi penale. Dupa ce presedintele a avizat inceperea urmaririi penale in dosarele a noua actuali si fosti demnitari, conducerile Senatului si Camerei Deputatilor au discutat separat, timp de mai multe saptamani, cum trebuie sa gestioneze cazurile fostului premier Adrian Nastase si fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea, ambii deputati PSD, respectiv cazurile senatorilor Paul Pacuraru si Codrut Seres, care au toti dosare legate de fapte de coruptie. Parlamentarii au cerut si au obtinut de la DNA, cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, dosarele complete intocmite de procurori in cazul lui Nastase si al lui Mitrea, ulterior publicandu-le pe site-ul Camerei Deputatilor.
Tot in sesiunea de primavara, parlamentarii PD-L au actionat in premiera, dandu-l in judecata pe premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru faptul ca nu a pus in aplicare normele dintr-o motiune a deputatilor acestei formatiuni referitoare la taxa auto: Camera a fost de acord cu eliminarea taxei, insa Guvernul a ignorat-o. Pe de alta parte, insa, PD-L nu a reusit sa adune semnaturile necesare unei motiuni de cenzura pe tema taxei auto, asa cum si-a propus, in ciuda faptului ca parlamentarii PSD si PC erau de acord cu eliminarea ei. Aceasta situatie a dus la confirmarea izolarii PD-L in Parlament, care nu reuseste sa-si creeze majoritati favorabile in ciuda faptului ca, cel putin la nivel declarativ, 80% dintre membrii Parlamentului sunt in opozitie.
Activitatea Parlamentului a fost blocata mai bine de doua saptamani in perioada summit-ului NATO si mai bine de o luna de zile in campania electorala pentru alegerile locale, ceea ce inseamna ca senatorii si deputatii au lucrat la capacitate redusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO