Politică

Parlamentul si-a inchis portile dupa cea mai agitata sesiune parlamentara

Parlamentul si-a inchis portile dupa cea mai agitata sesiune parlamentara

Parlamentarii au votat mai mult motiuni si s-au certat in loc sa legifereze

29.06.2007, 18:25 19

Au tinut capul de afis suspendarea sefului statului si voturile de incredere succesive acordate cabinetului minoritar Tariceanu II, pe care niciun alt partid in afara PNL si UDMR - care asigura guvernarea - nu il sprijina in mod explicit.
"Draga Traiane, Iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect." Biletelul prezentat la inceputul anului de presedintele Traian Basescu ca dovada de presiune din partea premierului Calin Popescu-Tariceanu a declansat o batalie pe viata si pe moarte intre fortele politice, a scindat Alianta D.A. PNL-PD si a blocat guvernarea.
Parlamentul si-a concentrat fortele in procesul de suspendare al presedintelui Traian Basescu, anuntata de PSD imediat dupa scandalul biletelul, iar legiferarea a trecut in plan secund. Doar cateva legi cu miza au trecut de Parlament in cele cinci luni ale dezbaterii parlamentare: legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, dupa presiuni enorme din partea oficialilor europeni si modificarea legii pensiilor, adoptata ieri in unanimitate, dupa ce PSD a amenintat cu motiunea de cenzura. Opozitia a hartuit in permanenta guvernul cu legi populiste, batand moneda pe problema pensionarilor. In afara legii adoptate ieri la camera, Senatul a mai trecut legea prin care 1% din venitul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro merge la fondul de pensii. Tot ieri, Senatul a mai acceptat propunerea senatorului PSD Ion Iliescu ca chiriasii din casele nationalizate sa mai poata sta in aceste case inca doi ani daca nu si-au gasit alte locuinte.
In rest, suspendarea presedintelui si motiunile - care constituie un bun prilej pentru vizibilitate in mass-media - au fost principala preocupare.
In 12 februarie, procedura de suspendare e presedintelui este demarata in mod oficial, la initiativa PSD, secundat de PC si PRM, la care se asociaza, PNL si UDMR. Este infiintata o comisie parlamentara speciala, unde sunt audiati demnitari in legatura cu presupusele incalcari ale Constitutiei de catre Basescu. In urma acestor audieri cade prima victima a razboiului Basescu - parlamentari. Este vorba de presedintele SIE Claudiu Saftoiu care admite in fata comisiei conduse de presedintele PC Dan Voiculescu ca ofiterii sai fac interceptari fara mandatul legal de la judecatori.
Alianta D.A. moare la randul sau dupa ce, la jumatatea lunii martie, premierul PNL Calin Popescu-Tariceanu decide sa excluda PD de la guvernare, dupa luni bune de disensiuni, acutizate de decizia sa de a amana alegerile europarlamentare.
Cu cateva saptamani inainte, Senatul adoptase o motiune pentru demiterea ministrului justitiei, Monica Macovei - sprijinita de PD, initiatoarea legii privind Agentia Nationala de Integritate. Guvernul decide sa o sustina pe Macovei dupa o scurta perioada de incertitudine constitutionala in privinta obligativitatii demiterii ei dupa adoptarea motiunii. Curtea Suprema spune ca ea nu poate fi demisa, insa parlamentarii PSD, PRM, PC, o parte din liberali si din cei ai UDMR o ignora pana cand PD-ul este dat afara din Guvern.
Noul guvern PNL-UDMR, cu o baza parlamentara de 20%, trece lejer de Parlament inainte de Pasti, cu avertismente formale din partea liderilor PSD care cer guvernului adoptarea unor masuri sociale.
Dupa numirea noului ministru al justitiei Tudor Chiuariu, Senatul voteaza in unanimitate legea privind Agentia Nationala de Integritate, cu prevederi mai aspre decat cele din legea Macovei. Votul vine dupa avertismente aspre din partea oficialilor Comisiei Europene, care ameninta cu clauza de salvgardare pe Justitie.
Basescu este suspendat in 19 aprilie in ciuda avizului Curtii Constitutionale care spune ca nu a incalcat legea fundamentala. Revine triumfator la Cotroceni, cu un scor de 75%, dupa o luna de zile in care activitatea parlamentara a fost redusa la discursuri electorale.
Suspendarea presedintelui ramane fara consecinte concrete, nici unul dintre partide nu isi asuma esecul referendumului care a costat 20 de milioane de euro. La inceputul lui iunie, dupa esecurile negocierilor cu PSD pentru o majoritate parlamentara, PD forteaza demiterea Guvernului si initiaza o motiune de cenzura. Pusi in situatia delicata de a vota impotriva guvernului pe care declara ca nu il sustin, dar care nu trebuie demis pentru ca ar putea constitui primul pas catre alegeri anticipate, PSD alege sa iasa din sala in momentul votului si se inregistreaza o alta premiera. Voturile pentru demiterea guvernului sunt mai numeroase decat cele impotriva, insa motiunea este anulata din lipsa de cvorum.
Urmeaza o ploaie de motiuni simple PSD si PD pe tema agriculturii si sanatatii, una initiata de PD este amanata, fara explicatii, si nu va mai fi discutata, desi exista termene constitutionale precise pentru dezbaterea ei, iar o alta impotriva ministrului agriculturii Decebal Traian Remes a trecut la Camera Deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO