Politică

Parlamentul si Guvernul au proces cu ONG-urile

31.03.2004, 00:00 19



Guvernul, Parlamentul, Serviciul Roman de Informatii (SRI) se judeca in instanta cu trei organizatii din societatea civila pentru ca au refuzat sa dea informatii legate de cheltuirea banilor publici si componenta unor institutii ale statului, incalcand Legea 544/2001. Reprezentantii Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), Institutului pentru Politici Publice si Centrului de Resurse Juridice au anuntat ieri ca in baza legii liberului acces la informatiile de interes public au cerut mai multor institutii ale statului sa faca publice criteriile de standardizare si clasificare a informatiilor, insa au fost refuzate. Renate Weber (presedintele FDS) a spus ONG-urile au intentat 15 procese unor institutii publice. Doua au fost deja castigate. Este vorba de Ministerul Justitiei si Institutul National de Statistica, obligate de instanta sa furnizeze informatiile solicitate.



Renate Weber a explicat ca ONG-urile au dat in judecata Guvernul pentru ca premierul Adrian Nastase si secretarul general al Guvernului, Eugen Bejenariu, au refuzat sa dea informatii privind activitatea economica a sotiilor, copiilor si altor rude ale lor. In ceea ce priveste SRI, Renate Weber afirma ca institutia a refuzat sa spuna cati ofiteri ai fostei securitati activeaza acum in acest Serviciu si, drept urmare, ONG-urile au decis sa actioneze in judecata institutia condusa de Radu Timofte. Camera Deputatilor si Senatul au atras protestul organizatiilor din societatea civila prin refuzul de a preciza in ce conditii au cheltuit banii publici.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO