Politică

Parteneriate strategice cu Moldova, Ucraina si Rusia

21.01.2005, 00:00 17

Romania doreste sa incheie parteneriate strategice cu Republica Moldova, Ucraina, dar si cu Rusia si sa-si consolideze prezenta diplomatica in aceste tari.
In relatiile cu aceste state va domina pragmatismul, iar interesele economice vor fi prioritare. Dar principala tinta a politicii externe a Romaniei va fi intarirea parteneriatelor cu fiecare tara membra a UE, a declarat ieri ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, in mai multe randuri, ca, in politica externa de securitate, Romania se va inscrie pe axa Washington - Londra, dar isi va intari, concomitent, eforturile pentru integrarea in UE. Aceste idei au fost intarite ieri de ministrul de externe care a prezentat noua strategie de politica externa a Romaniei.
Potrivit lui Razvan Ungureanu, ca stat ce se va integra in UE, Romania are nevoie ca tarile vecine, Republica Moldova si Ucraina sa reprezinte zone stabile, drept urmare Bucurestiul va oferi perspective europene acestor tari - va ajuta Republica Moldova sa se apropie de telul de a se integra in UE. In privinta Ucrainei, ministrul a spus ca schimbarea politica de la Kiev ofera sanse de integrare a acestei tari, iar Romania va ajuta Kievul.
Ungureanu crede ca aceste tari nu vor refuza mana intinsa de Romania pentru ca ajutorul este generos. In cazul Moldovei, el a vorbit de un sprijin financiar substantial, dar nu a dat detalii suplimenare.
Relatiile cu Republica Moldova si Ucraina sunt de mai multa vreme tensionate. Autoritatile de la Chisinau pretind ca Romania sa recunoasca limba si poporul moldovenesc. Sintagme precum 'fratii de peste Prut" au fost intotdeauna criticate de Chisinau. Ungureanu crede ca vremea unei astfel de retorici a trecut, iar relatiile trebuie sa fie mult mai pramatice.
"Republica Moldova este un stat independent. Suntem pragmatici cu un stat independent. Vrem sa face in asa fel incat investitiile romanesti in Republica Moldova sa se regaseasca acolo unde pot concura", a precizat demnitarul.
In privinta Ucrainei, relatiile s-au incordat in ultima vreme din cauza lucrarilor la canalul Bistroe. Pozitia fata de aceasta tara va fi stabilita cand noua putere se va instala si va adopta programul de guvernare care va limpezi intentiile de viitor ale Kievului, a spus Ungureanu.
Romania vrea sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia pentru ca are interese economice in aceasta regiune, dar si pentru ca este o mare putere.
"Aportul programului de care va beneficia dialogul Romania-Rusia va fi determinat de ce putem oferi economic, in primul rand. Nu trebuie sa uitam ca Rusia are un rol strategic pe care si-l asuma cu vigoare. Nu putem fi indiferenti. Nu trebuie sa fim indiferenti la aceste lucruri si sper ca nimeni nu ne cere sa fim insensibili la aceste lucruri", a spus Ungureanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO