Politică

Pastrarea Bucurestiului, scopul principal al campaniei democrat-liberalilor

Pastrarea Bucurestiului, scopul principal al campaniei democrat-liberalilor

Blaga va avea in aceasta saptamana patru confruntari TV cu Oprescu

10.06.2008, 20:33 15

Sprijinul taranistilor este unul minor, daca se ia in calcul scorul pe care l-au luat in Bucuresti - in jurul lui 1% - dar ingroasa cel putin numeric lista cu sustinatori ai lui Oprescu.
Atat PD-L, cat si PNTCD fac parte din Partidul Popular European, insa cele doua formatiuni sunt adversare pe scena politica interna, ceea ce a condus catre sprijinul neasteptat acordat lui Sorin Oprescu, fost senator PSD. Cum social-democratii il sprijina pe Oprescu, iar liberalii nu-i dau votul lui Blaga, in sanul PD-L exista un sentiment de izolare a candidatului lor, iar democrat-liberalii cauta solutii de contracarare in zilele care au mai ramas pana la alegeri.
PD-L si-a contabilizat ieri sustinatorii si strategia de campanie, prioritatea numarul zero fiind castigarea Capitalei, obiectiv de care liderii leaga viitorul partidului.
Democrat-liberalii spun ca infrangerea lui Oprescu echivaleaza cu infrangerea PSD, intrucat senatorul, desi spune ca este independent, beneficiaza de sprijinul partidului in finala de duminica viitoare pentru Primaria Capitalei.
Strategii partidului sustin ca PSD a reusit sa traga in sus scorul electoral al social-democratilor la Bucuresti, considerat un fief al PD-L, prin inscrierea a doi candidati in cursa: unul vizibil, Cristian Diaconescu, si pe Sorin Oprescu, care a avut sustinerea multor lideri ai PSD, desi a candidat drept independent. De aici, expresia "Oprescu este calul troian al PSD", utilizata de liderii PD-L, este pe cale sa devina sloganul electoral al democrat-liberalilor in turul doi al localelor la Bucuresti.
Liderul PD-L Emil Boc, care a castigat un al doilea mandat la Primaria Cluj-Napoca cu un scor record de aproximativ 75% i-a invitat ieri pe bucuresteni sa vina la vot si sa aleaga intre apropiatii lui Oprescu si experienta lui Blaga.
"Bucurestenii trebuie sa aleaga duminica daca vor sa readuca practicile lui Micky Spaga, Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu, Miron Mitrea si un om care a facut performanta in administratie - Vasile Blaga", a spus ieri liderul PD-L Emil Boc dupa finalul reuniunii partidului.
PSD nu a reactionat la aceste acuzatii pana la inchiderea editiei.
Boc a spus ca votul dat lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei inseamna ca PSD intra pe usa din dos in tot ceea ce inseamna politica in Romania, acesta fiind "purtatorul de mesaje" al PSD. Social-democratii nu au reusit niciodata sa castige Primaria Generala a Capitalei, aceasta fiind adjudecata in ultimele trei mandate de lideri ai PD, de doua ori prin Traian Basescu in 2000 si 2004 si apoi prin Adriean Videanu in 2005. PD-L si presedintele Traian Basescu au speculat in ultimele zile ale acestei campanii slabiciunea PSD in Capitala prin asocierea lui Sorin Oprescu de Ion Iliescu si de mineriade, in incercarea de a-si atrage de partea lor electoratul partidelor istorice, ale caror sedii au fost distruse in timpul evenimentelor din iunie 1990.
"Bucurestenii trebuie sa aleaga daca vor ca, prin alegerea lui Sorin Oprescu, sa readuca in Primaria Capitalei practicile lui Miki Spaga, practicile de coruptie ale lui Adrian Nastase, din timpul guvernarii sale, sau a batei minerilor lui Ion Iliescu, adica sa aduca tot ce a fost nociv in Romania, prin Oprescu, in Bucuresti", a mai spus Emil Boc.
Oprescu nu a raspuns, pana la inchiderea editiei, acuzatiilor liderului PD-L, dar anterior el acuzase ca PD-L doreste sa continue la Bucuresti pentru ca afacerile pe langa lege pe care le-a facut sa nu iasa la suprafata.
In cele patru zile de campanie ramase pentru turul doi al alegerilor locale, cei doi candidati urmeaza sa aiba cel putin patru dueluri televizate, la Pro TV, B1 TV, Antena 1 si TVR 1, potrivit staff-ului de campanie al lui Blaga.
In Bucuresti, PD-L mai are in cursa inca patru candidati la primariile de sector care nu au fost adjudecate in primul tur: Razvan Murgeanu la sectorul 1 se va infrunta cu liberalul Andrei Chiliman, la sectorul 4 Radu Silaghi se lupta cu Cristian Popescu Piedone (Partidul Conservator), la 5 Sebastian Bodu incearca sa-l detroneze pe Marian Vanghelie (PSD), iar la 6 Cristian Poteras, primarul in functie, il intalneste pe fostul primar PSD Dan Darabont.
Liderul PD-L Emil Boc a mers ieri la Primaria sectorului 6, intr-o vizita care aminteste de strategia pe care fostul lider al PD, Traian Basescu, a aplicat-o in al doilea tur al alegerilor locale din 2004, dupa ce si-a adjudecat din primul tur Primaria Capitalei. In alegerile locale precedente, Basescu, sustinut de victoria din primul tur la Capitala, a facut un tur al marilor orase sprijinindu-i pe candidatii Aliantei D.A. la primarie.

Ce se intampla in tara

Nu doar in Bucuresti se creioneaza strategii de sustinere a candidatilor in turul al doilea. In cel putin 10 judete PNL si PSD isi promit sprijin reciproc in turul al doilea, la votul pentru primari, si fac aliante (acolo unde se poate) pentru majoritatile in consiliile judetene. Este vorba despre judetele Botosani, Brasov, Bistrita-Nasaud, Cluj, Dambovita, Dolj, Ilfov, Prahova, Olt si Timis (aici a fost cooptat si PNTCD). Deocamdata, Alianta PNL-PD a fost refacuta in doar doua judete, la Buzau si Neamt.

Sustinatorii lui Blaga
PD-L, PNG si primarul sectorului 2 Nicolae Ontanu (PSD)

Sustinatorii lui Oprescu
PSD si PC, PRM si PNTCD

Indecisi
PNL, Ludovic Orban si Marian Vanghelie, candidatul PSD la Primaria sectorului 5

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO