Politică

PD-L testeaza piata prezidentialelor cu candidatura lui Sorin Oprescu

PD-L testeaza piata prezidentialelor cu candidatura lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu a fost surpriza alegerilor locale din 2008 cand a castigat Bucurestiul in fata lui Vasile Blaga (PR-L), mult mai bine cotat la bursa pariurilor politice.

12.06.2009, 00:00 20

Oprescu ar fi sustinut de Ion Iliescu, spune Udrea. Iliescu a fost in trecut un critic acid al presedintelui PSD Mircea Geoana, dar recent presedintele de onoare al PSD a afirmat ca il sustine pe Geoana la prezidentiale.

"Sunt discutii in PSD ca domnul Iliescu l-ar sustine pe Oprescu sa candideze la prezidentiale, avand in vedere faptul ca domnul Geoana nu sta chiar asa bine in sondaje. (...) Sa iasa domnul Geoana din schema daca nu este suficient de bine sustinut de domnul Vanghelie, de domnul Hrebenciuc.... Acest scenariu este foarte posibil", a declarat Elena Udrea, care este si secretarul executiv al PD-L.
Nici Geoana si nici Iliescu nu au comentat spusele Elenei Udrea. Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, a calificat declaratiile Elenei Udrea drept o diversiune: "Tragi trei focuri de pe deal ca sa ataci din vale". Elena Udrea este cunoscuta ca fiind cea care disemineaza public mesajele presedintelui Traian Basescu.
Candidatura lui Oprescu la prezidentiale, pe scenariul celei de la alegerile locale, cand a mers ca independent si i-a infrant in cursa pentru Primarie pe social-democratul Cristian Diaconescu si pe democrat-liberalul Vasile Blaga, este, de altfel, si un scenariu des comentat in interiorul PD-L, potrivit unor surse din partid.
 
Strategii PD-L se tem de candidatura lui Oprescu
Infrangerea soc a lui Vasile Blaga in vara anului trecut i-a condus pe democrat-liberali catre un "complex" Oprescu, despre care spun acum ca ar fi in stare sa-l bata pe Traian Basescu, mergand pe cartea independentei, desi actualul sef al statului i-a "suflat" de sub nas doctorului Primaria Bucuresti in 2000, spun sursele citate.
Oprescu a insistat in ultimele luni ca nu va candida la presedintie, pentru ca vrea sa-si duca la bun sfarsit mandatul de primar general.
Strategii PD-L se tem ca primarul general si-ar putea anunta candidatura in ultimul moment, pentru a nu intra in campanie cu imaginea erodata, si chiar ca ar putea castiga.
Elena Udrea a sustinut intr-o emisiune la Realitatea TV ca Sorin Oprescu se gandeste la posibilitatea de a candida la scrutinul prezidential din toamna, insa nu are niciun interes sa faca prea curand un anunt in acest sens.
"Domnul Oprescu, in opinia mea, se gandeste serios la posibilitatea sa candideze. Nu cred ca il avantajeaza sa faca vreun tip de anunt acum, pentru ca sta ferit, nu a facut mare treaba la Bucuresti (...). Nu are niciun interes sa iasa de pe acum sa isi anunte candidatura, pentru ca asta ar insemna ca toata lumea sa se uite sa ii aprecieze activitatea de primar", a mai spus Elena Udrea.
"Este un scenariu care mie mi se pare foarte plauzibil si care circula zilele acestea prin randul colegilor din PSD", a afirmat ea.
De ce vorbeste tocmai Elena Udrea, purtatorul de cuvant neoficial al lui Traian Basescu, despre acest scenariul al social-democratilor?
Pentru ca este o cacealma, care are rolul de a acoperi rezultatul prost al PD-L la alergerile europarlamentare, afirma profesorul de stiinte politice Stelian Tanase.
De ce credeti ca se vorbeste despre candidatura lui Oprescu la doar trei zile dupa rezultatul alegerilor parlamentare, dupa ce PD-L a obtinut scorul pe care l-a obtinut (a luat un parlamentar in minus fata de PSD - n.n.)? intreaba Tanase. "Este o strategie, iar Oprescu nu are suficient sprijin in PSD pentru candidatura si in niciun caz nu se poate repeta scenariul de la Primaria Capitalei, pe care a castigat-o din postura de independent", afirma Stelian Tanase.
 
Partidele tot vor inventa subiecte
De altfel, analistul spune ca politicienii, care au intrat deja in logica prezidentialelor, vor arunca astfel de subiecte pe piata pentru ca a avea initiativa le este impus de strategiile de marketing politic.
"Se vede si din modul cum a fost lansata stirea de Elena Udrea, astfel incat PSD sa aiba o reactie, sa creeze un conflict la varful PSD", explica Stelian Tanase. Strategia spune ca daca pierzi initiativa, pierzi si batalia, iar Basescu si oamenii lui au aratat ca pana acum sunt pe primul loc in acest razboi mediatic, pentru ca ei sunt cei care i-au obligat mereu pe oamenii PSD-ului sa raspunda.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO