Politică

PD nu mai are rabdare cu seful liberalilor

06.10.2005, 19:50 18

Blocajul din Parlament si neputinta reprezentantilor coalitiei in a grabi inlocuirea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor au ridicat tensiunea in Alianta D.A.

Democratii vor sa ceara liderului PNL Calin Popescu-Tariceanu sa prezinte o strategie clara pentru situatia in care coalitia nu va reusi sa impuna noi presedinti pentru Senat si Camera Deputatilor, amintindu-i acestuia ca s-a angajat sa duca la indeplinire mai multe obiective importante pentru alianta, atunci cand a renuntat la declansarea alegerilor anticipate.

O discutie pe tema blocajului din Parlament a avut loc si marti seara la Cotroceni, la intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si liderii PD. Conform unor surse participante la intalnire, consilierul prezidential pe probleme juridice Renate Weber i-a intrebat pe cei din delegatia democrata cum avanseaza adoptarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor, iar senatorul PD Radu Berceanu a luat cuvantul, recunoscand ca dezbaterile inainteaza foarte greu si ca nu exista nici o strategie.

Sintagma "alegeri anticipate" nu a fost insa pronuntata la intalnirea cu presedintele Traian Basescu, liderii PD convenind sa nu deschida acest subiect fara sa fie intrebati, au mai spus aceleasi surse.

Insa PD mai pastreaza inca o marja "de anticipate", in ciuda tonului ferm al premierului Calin Popescu-Tariceanu care a declarat ca va merge "pana la capat" in inlocuirea celor doi presedinti ai Parlamentului. "Am intrat intr-un razboi al nervilor si vreau sa spun ca vointa noastra politica "este mai puternica in aceasta chestiune. Deci nu vom ceda nervos pe acest subiect. Vom merge pana la capat", a adaugat Tariceanu dupa reuniunea saptamanala a conducerii liberale, precizand ca nu include varianta alegerilor anticipate in aceasta masura de a merge pana la capat.

Presedintele executiv al PD Adriean Videanu a prezentat o pozitie mai nuantata si i-a replicat lui Ta-riceanu ca Alianta isi rezeva dreptul de a avea un punct de vedere pe care sa il prezinte la momentul oportun daca actuala putere nu-si va indeplini angajamentele pre-vazute in protocol. Cu o zi inainte Videanu afirmase ca acest punct de vedere ar putea fi legat si de alegerile anticipate.

Democratii urmau sa ceara explicatii de la premier ieri seara, in sedinta liderilor coalitiei, dupa dezbaterea in Senat a articolului 25 al regulamentului, care in varianta propusa de coalitie va permite inlocuirea presedintelui acestei Camere.

"Ii vom cere premierului sa vina cu o solutie concreta pentru situatia in care nu se va reusi inlocuirea presedintilor Parlamentului. Atunci cand el a renuntat la demisie, s-a angajat in fata noastra si a coalitiei ca va reusi sa duca la indeplinire un plan de actiuni prin care sa asigure o mai mare stabilitate coalitiei. Din perspectiva noastra acest lucru nu este realizabil si PD nu are un plan B in aceasta situatie, iar intrucat Tariceanu si-a asumat renuntarea la anticipate, el trebuie sa vina acum cu solutii", a declarat, ieri, un lider PD.

"Acum se vede ca anticipatele ar fi fost cea mai buna solutie, si in vara, cand PNL s-a pronuntat impo-triva scutinului inainte de termen, era greu de crezut ca o sa ii auzi vreodata vorbind despre anticipate. Insa acum, cred ca vad si ei ca era singura solutie", a mai spus acesta. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO