Politică

Pentru moment, anticipatele nu mai sunt o prioritate in strategia PSD

07.01.2003, 00:00 18

Subiectul alegerilor anticipate pare, deocamdata, ingropat. Declansarea procesului nu mai reprezinta in acest moment "o prioritate" pentru partidul de guvernamant, drept urmare subiectul nu va fi inclus intre prioritatile politice ale PSD pentru 2003, a declarat ieri, secretarul general al formatiunii Cozmin Gusa. Nici remanierea guvernamentala, dorita de seful statului, nu mai este, deocamdata, in atentia PSD.
La sfarsitul anului trecut, presedintele Ion Iliescu afirmase ceea ce PSD a trebuit sa admita ulterior: anticipatele nu sunt o prioritate. In plina disputa pe marginea acestui subiect, si dupa o intalnire intre patru ochi cu Adrian Nastase, Ion Iliescu propunea, ca alternativa, o remaniere guvernamentala de substanta. Aceasta ipoteza nu mai pare nici ea a fi de actualitate pentru PSD atata vreme cat intalnirea deja anuntata dintre o delegatie a partidului de guvernamant si Ion Iliescu in cadrul careia urma sa se ia o decizie finala se pare ca nu va avea loc curand cu toate ca seful statului a dat-o ca sigura imediat dupa sarbatori.
"Nu stim despre nici o intalnire, in ianuarie, la Cotroceni" a afirmat Gusa adaugand ca subiectul nu a fost dezbatut, ieri, in timpul sedintei Delegatiei Permanente,  forul restrans de decizie al PSD.
De fapt, Ion Iliescu a insistat pentru o remaniere si o reducere a numarului de ministere pentru dinamizarea actului guvernamental. Numai ca, tot la sfarsitul anului trecut, Nastase a anuntat ca nu va exista nici o remaniere - raspuns la opozitia sefului statului fata de o alta idee a premierului, care propunea, ca alternativa la anticipate, demisia intregului Cabinet si formarea unui alt guvern, cu o alta structura. Premierul mai anunta atunci ca actualul Guvern se va prezenta, in fata Parlamentului, cu un "supliment" la programul politic pe baza caruia a fost investit in urma cu doi ani, program care sa contina noile planuri ale Executivului dupa Praga Copenhaga.
O armonizare a pozitiilor urma sa se produca la intalnirea de la Cotroceni dar, dupa cum se vede, PSD nu se grabeste sa o organizeze.

Reforma fiscala si a sistemului de pensii
In schimb conducerea partidului de guvernamant a decis, ieri, sa convoace, la sfarsitul lunii, Biroul Executiv Central (BExC) (organism imediat superior Delegatiei Permanente) in cadrul careia va fi adoptat un document intitulat "Prioritatile politice ale PSD pentru 2003" din care va lipsi, insa, atat subiectul anticipatelor cat si cel al remanierii. Tot atunci va fi luata decizia de inlocuire a unor secretari de stat sau de reducerea unor posturi la acest nivel. Situatia baronilor local implicati in scandaluri de coruptie va fi si ea pe ordinea de zi a acestui  BexC, amanat, pana in prezent, de trei ori.
In ceea ce priveste strategia PSD pentru 2003 ea va cuprinde, potrivit lui Gusa, patru puncte: o reforma fiscala, reforma sistemului de pensii, cresterea nivelului de trai si reducerea somajului. Gusa nu a dorit insa sa explice in ce va consta reforma fiscala si nici reforma sistemului de pensii, afirmand ca la documentul care va contine aceste prevederi "se lucreaza". El a adaugat ca astazi ministrul finantelor Mihai Tanasescu si ministrul muncii Marian Sarbu "vor da detalii".
O alta intalnire programata, pentru sfarsitul lunii, este cea dintre conducerea partidului si grupurile parlamentare ale PSD, in cadrul careia urmeaza sa fie stabilite prioritatile legislative pentru acest an, la loc de frunte aflandu-se modificarea Constitutiei.
Gusa a reconfirmat, ieri, ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea in fata Parlamentului, in februarie, pe o lege de combaterea coruptiei care va contine si prevederi din proiectele aflate deja in dezbaterea Legislativului.
Potrivit secretarului general al PSD, alaturi de de combaterea saraciei si a somajului o alta prioritate a partidului, pentru 2003, este diminuarea "daca nu eradicarea" coruptiei.
De altfel, premierul Nastase a cerut, ieri, in cadrul sedintei de partid, ca, la nivelul fiecarui minister sa "se faca o analiza a zonelor de vulnerabilitate care pot duce la coruptie.", dupa care sa fie luate masuri masuri administrative pentru eliminarea fenomenului, a aratat Gusa.
Intrebat ce presupune aceasta analiza si cum se va actiona, secretarul general al PSD a explicat ca, "aparatul in coordonarea ministrilor PSD" va identifica, pe baza informatiilor care exista "zonele de vulnerabilitate, in care anumite grupuri sau grupari de interes ar putea sa actioneze in zona coruptiei". El a spus ca se vor lua in consideratie si semnalale date de mass-media in aceasta privinta, aratand ca astfel s-a procedat si in cazul tranzactiilor cu petrol. Potrivit lui Gusa, mass-media a semnalat trazactii cu petrol care puteau sa duca in zona coruptiei si s-au luat masuri de a muta aceste tranzactii la Bursa Romana de Marfuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO