Politică

Petre Roman vrea sa recupereze PD-ul

11.02.2008, 20:07 8

PreSedintele Partidului Forta Democrata, Petre Roman, a anuntat ca va apela la justitie pentru a prelua denumirea de Partidul Democrat, actiunea urmand sa fie initiata dupa ce decizia de inregistrare a Partidului Democrat - Liberal va fi definitiva. Liderul PD-L Emil Boc sustine ca solicitarea lui Roman nu are sanse de izbanda.
"Vrem sa preluam nu doar denumirea, ci vrem sa readucem PD acolo unde a fost. PD
s-a nascut in 1993, ca partid de centru-stanga, european, modern, lucruri abandonate ulterior", a declarat Petre Roman, care a fost presedintele PD din 1992 pana in 2001, cand partidul a fost preluat de Traian Basescu. Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat au fost comasate prin absorbtie in decembrie 2007, dand nastere Partidului Democrat - Liberal. Tribunalul Bucuresti a admis vineri cererea de inscriere in Registrul Partidelor Politice.
"Nu facem decat sa revenim la ceea ce am fost", a adaugat el. Roman a precizat ca procedura de partid a fost indeplinita, ca exista o hotarare a Conferintei Nationale extraordinare si ca au fost operate modificari in Statutul Partidului Forta Democrata, pentru
a-l aduce "la ceea ce a fost statutul PD".
Fostul lider al PD a subliniat ca deosebirile nu sunt mari. "Cand am creat Forta Democrata, am dorit sa mentinem ceea ce insemna PD", a spus Roman. Insa fostii colegi de partid ai lui Roman sustin ca incercarea sa de a reinregistra PD ca formatiune politica nu are, legal, sanse de izbanda. "Vreau sa sa spun foarte simplu si foarte clar: nu este posibil ca domnul Petre Roman sa reinregistreze PD (?) Am ales acea formula care sa ne permita, pe de o parte, sa avem continuitate la nivelul grupurilor parlamentare, si, pe de alta parte, continuitate in ceea ce priveste Partidul Democrat. Daca am fi ales formula de comasare prin fuziune, cele doua formatiuni care s-au unit ar fi disparut si s-ar fi radiat din registrul partidelor politice. Insa am ales acea formula juridica care ne-a permis atat continuitatea PD, cat si a grupurilor parlamentare pe care le avem in Parlament", a explicat Emil Boc argumentele juridice pentru care incercarea de reinregistrare a PD ca partid nu este posibila.
In plus, Boc a mai mentionat ca PD-L a conservat si "blocul PD plus sigla trandafirul" din insemnul electoral al partidului, astfel incat "nici un judecator din aceasta tara nu va putea da o sentinta prin care sa permita infiintarea unei alte formatiuni, pentru a crea confuzii in mintea electoratului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO