Politică

Ping-pong cu dosarele ministrilor intre Presedintie si Ministerul Justitiei

Ping-pong cu dosarele ministrilor intre Presedintie si Ministerul Justitiei

Presedintele Traian Basecu (stg.) il acuza pe Melescanu de abuz in serviciu, in timp ce ministrul spune ca vrea sa semneze ca un notar

21.01.2008, 18:17 19

Presedintia si Partidul Democrat Liberal il acuza pe ministrul interimar al justitiei Teodor Melescanu de abuz in serviciu, dupa ce acesta a refuzat sa semneze cererile privind urmarirea penala a lotului de opt actuali si fosti demnitari.
"Il avertizez pe ministrul Melescanu ca se apropie de abuz in serviciu", a spus ieri presedintele Traian Basescu, la cateva ore dupa ce liderul PD-L Emil Boc i-a cerut presedintelui sa faca demersuri pentru inceperea urmaririi penale a lui Melescanu.
Ministrul interimar al justitiei Teodor Melescanu (PNL) a refuzat sa semneze cererea prin care presedintele Traian Basescu a cerut urmarirea penala a lotului "opt", dupa ce primise documente suplimentare de la Presedintie, in afara cererilor oficiale. Melescanu a trimis sambata inapoi la Cotroceni documentele care ii vizeaza pe cei opt ministri pentru care presedintele a dat aviz de incepere a urmaririi penale, fara a le desigila, sustinand ca acestea nu reprezinta dosarele pe care le ceruse. El a motivat ca din analiza scrisorii de insotire a documentelor si a inventarului anexat acesteia a rezultat faptul ca ele nu reprezinta dosarul cauzei, ci doar copii ale unora dintre documentele care au stat la baza referatelor de solicitare a aprobarii inceperii urmaririi penale intocmite de procurorul de caz si, in consecinta, nu pot fi cuprinse in categoria mentionata de legea 115/1999 - legea raspunderii ministeriale.
Seful statului a spus ieri ca dosarul cauzei nu este la Presedintie, ci la procurorul de caz si ca nimeni in afara procurorului nu are dreptul sa il consulte. Basescu sustine ca prin actiunea lui Melescanu, guvernul nu face altceva decat sa obstructioneze Justitia. Presedintele a afirmat ca actualul comportament al ministrului interimar al justitiei, Teodor Melescanu, demonstreaza ca ceea ce s-a intamplat cu ordonanta de urgenta emisa pe vremea lui Tudor Chiuariu si care viza modificarea legii raspunderii ministeriale nu a fost ceva intamplator, ci face parte dintr-un proces, un "program de tergiversare a aplicarii legii".
Presedintele a mai acuzat Guvernul ca accepta aplicarea legii doar atunci cand este vorba despre simpli cetateni, dar nu si cand in discutie sunt membri ai clientelei politice, el vorbind despre oameni in varsta care sunt incarcerati, in timp ce ministrii nici macar nu ajung sa dea explicatii in fata magistratilor.
Basescu a mai spus ca a facut toate eforturile pentru o buna colaborare cu Guvernul privind transmiterea cererilor de incepere a urmaririi penale a celor opt fosti si actuali ministri. "Observ, cu neplacere, ca Guvernul, prin intermediul ministrului interimar al justitiei, are ca obiectiv gasirea de motive pentru blocarea inaintarii catre parchet a avizelor. Ma intreb care este logica acestui lucru. Se vede limpede tratamentul diferit pe care il au romanii de rand in raport cu fosti si actuali ministri, in fata justitiei", a mai comentat seful statului.
Melescanu se afla in Iordania pentru o vizita de doua zile, in urma unei invitatii pe care a primit-o in calitate de ministru al apararii. Inainte de a pleca, a spus ca a discutat telefonic cu presedintele Traian Basescu, pentru a-l anunta ca ii returneaza documentele care ii vizeaza pe cei opt demnitari, intrucat are obligatia de verifica indeplinirea procedurilor legale. Melescanu a sustinut ca gestul sau are la baza grija sa ca nu cumva sa devina "complice" la blocarea actului de justitie, explicand ca, in cazul in care nu sunt respectate toate procedurile legale, in momentul in care se va ajunge in instanta avocatii vor putea invoca viciul de procedura. "Ministrul de justitie, cand primeste o asemenea sesizare, joaca rolul de notar. Nu mi-e rusine sa spun ca semnez ca un notar. Eu nu dau conotatie peiorativa. Ministrul are obligatia constitutionala de a nu permite nici guvernului, nici presedintelui sa greseasca, pentru ca orice nulitate a procedurii pe care o intreprinde ministrul justitiei atrage dupa sine anularea tuturor actelor subsecvente", a comentat vicepresedintele PNL. Toate documentele au fost restituite in conformitate cu inventarul anexat scrisorii de insotire, avand aplicate pe ele, intacte, sigiliile Administratiei Prezidentiale, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei. Presedintele Basescu a trimis cererile de declansare a urmaririi penale a opt fosti si actuali ministri, miercuri, la o zi dupa ce Teodor Melescanu a fost numit in functia de ministru interimar al justitiei. Demnitarii pentru care Basescu a acceptat inceperea urmarii penale sunt Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei, Miron Tudor Mitrea, fost ministru al lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al justitiei, Zsolt Nagy, fost ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Victor Babiuc, fost ministru al apararii nationale, Paul Pacuraru ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse, Ioan Seres, fost ministru al economiei si comertului, Decebal Traian Remes, fost ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale.

Basescu spune ca nu a verificat-o pe Macovei pentru ca nu ii permitea legea
Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri ca nu a verificat cariera profesionala a Monicai Macovei, asa cum a facut in cazul Noricai Nicolai, pentru ca fostul ministru al justitiei fusese validata de Parlament, iar seful statului nu are dreptul de a face verificari in astfel de cazuri. El a explicat ca in cazul ministrilor care sunt aprobati prin vot de Parlament, potrivit legii, seful statului nu are dreptul sa faca verificari asupra carierei profesionale. Potrivit lui Basescu, seful statului face astfel de verificari doar in cazul ministrilor propusi pentru functii in Executiv, prin relatia premier-presedinte. Presedintele a adaugat ca, in aceste cazuri, potrivit unei hotarari a Curtii Constitutionale din aprilie 2007, referitoare la cazul Adrian Cioroianu, seful statului, prin aceste verificari, inlocuieste practic verificarile si audierile ce se fac in cazul ministrilor ce trec prin Parlament. "Foarte multi analisti, ziaristi, politicieni, se intreaba de ce am facut investigatii asupra carierei profesionale a Noricai Nicolai si nu legat de cea a Monicai Macovei. Nu voi incalca niciodata legea. Eu am fost obligat sa procedez la verificarea carierei profesionale din aprilie 2007, in urma unei hotarari a Curtii Constitutionale", a spus Basescu. El a explicat ca a avut obiectii in legatura cu candidatura lui Adrian Cioroianu pentru functia de ministru de externe si a refuzat sa semneze decretul de numire a acestuia in functie, dar ca, in momentul in care Parlamentul a decis prin vot asupra remanierii din care a facut parte si actualul detinator al portofoliului Externelor, a semnat numirea acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO