Politică

PNA nu-l urmareste penal pe Culita Tarata

19.08.2004, 00:00 24

Parchetul National Anticoruptie a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul deputatului PSD Culita Tarata in ceea ce priveste arendarea terenurilor din Insula Mare a Brailei, conform declaratiilor acestuia, facute intr-o conferinta de presa.
Tarata a precizat ca a primit, in data de 16 august, o adresa a procurorului general adjunct al PNA, Adrian Horia Miclescu, datata 30 iunie, pe care a prezentat-o presei, prin care a fost informat ca in ancheta efectuata in legatura cu arendarea terenurilor din Insula Mare a Brailei a fost luata decizia de neincepere a urmaririi penale impotriva sa.
Deputatul a afirmat ca toate aspectele relatate in mass-media privitor la eventualele infractiuni pe care le-ar fi savarsit in cazul arendarii au fost verificate de procurori si acestia au constatat ca nu a incalcat legea.
Deputatul a spus ca, in 2001, cand a preluat societatea Insula Mare a Brailei (IMB), aceasta era deja "impinsa catre faliment de firma Reen Import-Export SRL, la care actionar era Fernando Enciu, "omul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan".
El a facut referire la nota de control a Ministerului Agriculturii care constata ca prejudiciul adus societatii Insula Mare a Brailei(IMB) de catre Reen Import-Export SRL este de 160 de miliarde de lei si 4,48 milioane de dolari, din care o parte o reprezinta neincluderea valorii terenului in actele de asociere. Tarata a afirmat ca nu a tinut cont de imunitatea sa parlamentara si s-a prezentat, timp de sapte luni, la PNA de fiecare data cand a fost chemat, fiind "anchetat mai dur ca orice alt cetatean".
El crede ca in spatele acestei campanii indreptate impotriva sa se afla "interesele din campania electorala si interesele la locurile pe liste" si ca prejudiciile aduse imaginii sale au fost cauzate si de "o parte din colegii din PSD".
Culita Tarita ar urma sa candideze la prealegerile din PSD din 5 septembrie pentru a fi inscris pe lista filialei Neamt pentru Parlament.
Solutia PNA in cazul Culita Tarita nu fost data publicitatii pana acum, iar procurorul general adjunct al PNA, Adrian Horia Miclescu, este plecat in concediu.
Procurorii PNA au efectuat acte premergatoare intr-un dosar penal avand ca obiect modul de incheiere a unor contracte de arendare la Insula Mare a Brailei, precum si in cazul plangerii formulate de omul de faceri Strungariu Gheorghe impotriva deputatului PSD Culita Tarita.
Deputatul PSD a fost acuzat de omul de afaceri ca ar fi primit de la acesta 500.000 de dolari, bani ce urmau a fi folositi pentru a fi dati mita unor inalti functionari. Strungariu s-a autodenuntat.
Tarata a luat in arenda terenul in 200, iar in 2003 Ministerul Agriculturii s-a plans ca nu a incasat de la deputatul PSD taxa de redeventa. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO