Politică externă

Al Qaida aplica legea talionului in Irak

13.05.2004, 00:00 13

Un ostatic american a fost executat prin decapitare ca forma de represalii ale Al-Qaida pentru abuzurile la care au fost supusi prizonierii de razboi irakieni. Imaginile au fost transmise la televizor.
Este vorba despre un tinar american, care era civil in Irak, avea 26 de ani si se nascuse intr-o suburbie a Philadelphiei.
Trupul sau fusese gasit langa Bagdad inca de sambata, la marginea unei sosele, dar abia ieri s-a descoperit felul in care a fost asasinat. Si asta pentru ca site-urile Al-Qaida au transmis inregistrarea video a decapitarii sale, imagini care au fost transmise, mai apoi, de mai toate posturile de televiziune si afisate in mai toata presa lumii.
Cinci oameni purtand masti negre si glugi stateau in spatele unui om care, dupa semnalmente, parea sa fie tinut de ceva vreme in captivitate.
Cu mainile legate la spate, stand pe jos, la picioarele mascatilor, omul (despre care acum se stie ca se numea Nik Berg) isi spune datele personale. Cuvintele-i se inteleg cu greu. Unul dintre mascatii din spatele sau sare cu un cutit imens la gatul lui Nick Berg si, in fata camerelor, capul ii este despartit de trup. In acest timp se aude un racnet sfasietor, inecat inainte sa se sfarseasca, si un slogan in araba: "Allahu Akbar!" (Alah este cel mai mare). Potrivit unor relatari, se pare ca pe banda era inregistrat si un moment in care mascatii sustin ca asasinarea lui Berg este o lectie din partea unuia dintre locotenentii lui Bin Laden despre cum trebuie sa ucizi.
Povestea lui Nick Berg este aparent neclara, cel putin in privinta prezentei sale in Irak. La 26 de ani, el plecase anul trecut sa-si caute de lucru la Bagdad. Avea o firma care instala antene. Nu se stie inca de nici un contract pe care sa-l fi angajat la fata locului. Se intorsese in luna februarie in SUA, teafar, si s-a intors in tara in care avea sa-si gaseasca sfarsitul. La un moment dat, FBI i-a intrebat pe parintii lui Nick Berg (aflati in SUA) ce face fiul lor in Irak. Imediat dupa aceea, se intampla la mijlocul lui martie, oamenii au aflat ca este detinut intr-o inchisoare irakiana. Oamenii primesc un telefon de la fiul lor in care le spune ca fusese arestat la un punct de control la Mosul, dar acum totul este in ordine. Le-a mai spus ca va veni in cateva saptamani, la nunta unui prieten. A fost ultima convorbire pe care au avut-o.
Nick Berg era un sustinator militant al campaniei americane in Irak. Vorbea cu inflacarare despre ajutorul pe care administratia Bush trebuie sa-l primeasca de la toti cei care pot merge in Irak, si civili fiind, pentru a da o mana de ajutor. Acum, la vestea ca fiul le-a murit, parintii declara in presa ca interventia americana in Irak este o greseala.



Reactii oficiale
Casa Alba a transmis, printr-un purtator de cuvant, ca felul in care a fost asasinat Berg arata natura umana a inamicilor impotriva carora s-a pornit razboiul. De altfel, exista declaratii care citeaza inalti oficiali americani, potrivit carora asasinarea lui Berg va fi razbunata.
Din Marea Britanie, inaltii oficiali incearca sa minimalizze cat se poate scandalul in care se intrevede ca Guvernul a avut cunostinta de neregulile pe care le fac militarii britanici si nu au luat masuri, dar nici nu au informat opinia publica despre aceste abuzuri. Dupa cum au informat ziarele britanice, se pare ca Guvernul nu avea cum sa nu stie de vreme ce Crucea Rosie Internationala trimisese avertismente printr-un raport pe care il trimisese in urma cu un an. Premierul britanic, Tony Blair, spunea ca abia in aceasta saptamana a aflat despre raportul Crucii Rosii.
In Italia, se vorbeste, mai nou, despre posibile abuzuri din partea militarilor trimisi de aceasta tara in inchisorile pe care le au in subordine. Una dintre vaduvele carabinierilor ucisi la finele anului trecut la Nassiriya sustine ca sotul sau ar fi informat-o despre atrocitati de felul celor care au aparut in imaginile difuzate cu colegii lor din coalitie americani si britanici. Opozitia a cerut Guvernului sa anunte daca sunt si militari italieni implicati, ministrul apararii a spus insa ca nu este cazul.



Dezvaluirile se inmultesc
Aproape fiecare ziar occidental, dintre cele care apar in tarile care si-au trimis soldati in Irak, publica marturii ale oamenilor care au trecut prin infernul din inchisorile irakiene cu gardieni ai coalitiei. In mai toate se vorbeste despre un tratament umilitor si salbatic chiar la care sunt supusi prizonierii irakieni.
Emotionanta este povestea tiparita de cotidianul londonez The Guardian - sunt amintirile unei profesoare de stiinte politice de la Universitatea din Bagdad, Huda Shaker, care aduce in lumina experienta femeilor care ajung in postura de detinute in inchisorile groazei. Prof. Shaker sustine ca aproape toate femeile sunt amenintate cu moartea, sunt batute cu bestialitate si, sub aceleasi impulsuri, sunt violate. Pentru lumea araba, violul este considerat nu doar o salbaticie sau o rusine, ci o dezonoare pentru intreaga familie a femeii care este victima abuzului sexual. De aceea, pentru a-si "salva" onoarea, multe familii le ucid pe cele care au fost violate. Acesta este si motivul pentru care cele mai multe dintre femeile care ies din inchisorile pazite de militarii coalitiei nu recunosc ca au fost violate.
Ieri si astazi, senatorii americani urmau sa vada cateva dintre fotografiile si inregistrarile video ale Pentagonului, cele tinute secrete, in care, se pare, sunt infatisate femeile detinute irakiene.
Scandalul va lua, probabil, o si mai mare amploare in zilele urmatoare, dupa ce vor fi investigate unele informatii care ieri nu pareau sa fie confirmate din surse oficiale - si in Afganistan, in inchisori se petrec atrocitati.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO