Politică externă

Alegerea presedintelui Moldovei se amana pana la gasirea unui tradator

28.05.2009, 19:15 32

Parlamentul Republicii Moldova a amanat pentru miercurea viitoare alegerea sefului statului, liderii majoritatii comuniste invocand sarbatoarea ortodoxa a Inaltarii Domnului (Ispasul) in argumentatia lor.

Totusi, motivele amanarii tin mai degraba de aranjamentele de pe Pamant si nu de contemplatia divina.
Si asta pentru ca ecuatia alegerii presedintelui Republicii Moldova si viitorul celei mai sarace tari din Europa se calculeaza in functie de mai multi de "daca" dupa ce, in urma cu doua saptamani, majoritatea a esuat in prima tentativa de a o alege in functia de presedinte pe fostul premier Zinaida Greceanii.
Daca si a doua tentativa va esua, atunci vor fi alegeri anticipate parlamentare, iar opozitia va avea o noua sansa in fata comunistilor, in asentimentul tinerilor care au protestat violent dupa alegerile din martie. Si sunt mari sanse ca alegerile anticipate sa fie convocate, de vreme ce opozitia, care are 41 de voturi in Parlament, refuza sa sustina candidatura lui Greceanii, careia, teoretic, ii trebuie un singur vot de la cele trei partide adverse pentru a fi aleasa.
Soarta Moldovei sta, asadar, in acest singur vot: daca un deputat al opozitiei democratice va "trada", atunci regimul lui Voronin poate sa mearga linistit inainte. Sunt mari presiuni, potrivit legendelor urbane din Chisinau, ca lucrurile sa ramana neschimbate, iar deputatii opozitiei sa tradeze.
Ca inca nu au cedat presiunilor s-a vazut ieri, de vreme ce majoritatea a decis amanarea sedintei, in conditiile in care doi parlamentari de la opozitie au lipsit (este vorba de Dorin Chirtoaca - Partidul Liberal, primarul Chisinaului si Veaceslav Platon de la Alianta Moldova Noastra - AMN).  
Iar Vladimir Voronin a transmis un mesaj limpede opozitiei: In calitate de sef al Legislativului nu va supune la vot candidatura la presedintie pana nu va fi sigur ca cineva va trada. "Puteam sa supunem la vot si astazi (alegerea presedintelui - n.r.) si am fi obtinut aceleasi rezultate - 60 la 0 - si gata. Maine, eu trebuia sa emit decretele respective si mergeam la alegeri. Dar nu doresc sa facem acest lucru, nu-l doreste nici populatia, nu doreste nimeni in afara de unele persoane care au alte interese decat interesele generale pe care le avem in fata societatii, in fata cetatenilor tarii noastre", a spus el.
 
Popas de Ispas
Maria Postoico, liderul grupului parlamentar al comunistilor (PCRM), este cea care a propus ieri dimineata amanarea sedintei.
"Astazi e Ispasul (Inaltarea Domnului - n.r.) si nu e cazul sa discutam probleme majore pentru tara. Propun sa anuntam o pauza si sa transferam sedinta Parlamentului pentru 3 iunie", a declarat ea.
"Sedinta Parlamentului se transforma intr-o actiune de propaganda. Propunerea doamnei Postoico incalca Regulamentul Parlamentului", a afirmat Leonid Bujor, deputat AMN. Sedinta de ieri a Parlamentului a durat aproximativ 10 minute.
 
Jocuri de culise cu Urechean
Liderul comunistilor Vladimir Voronin, care este si presedinte al Legislativului si asigura in continuare presedintia Moldovei, l-a invitat pe Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra, la sedinta grupului parlamentar al comunistilor (PCRM).
"Nu conteaza ce sanse am si cate voturi voi acumula. Important e sa fie ales in functia de presedinte al Republicii Moldova un candidat al PCRM", declarase anterior Andrei Neguta, actualul ambasador al Moldovei in Federatia Rusa si unul dintre candidatii propusi de PCRM pentru functia de sef al statului.
Inainte de inceperea sedintei Parlamentului, liderii PL si PLDM (Partidul Liberal Democrat) declarasera ca, in mod categoric, nu vor vota pentru candidatii comunistilor. Serafim Urechean, liderul AMN, a fost mai "indulgent", subliniind ca fiecare deputat al AMN va vota cum crede de cuviinta si ca are "incredere in toti cei 41 de deputati ai opozitiei".
Partidul de guvernamant a lansat mai multe propuneri privind initierea unui dialog cu factiunile liberale de opozitie. Acestea au fost ignorate de liberali, care au motivat ca doresc sa provoace astfel alegeri anticipate.
Voronin a dat insa asigurari ieri ca dorinta opozitiei este desarta.
"Opozitia doreste sa devina kamikaze. Dar ei doresc sa faca acest lucru cu mainile noastre. Trebuie sa intelegeti tactica lor. Ei vor ca noi sa-i impingem la alegeri anticipate si nu invers. Dar noi nu dorim categoric alegeri: repetate, anticipate, de orice fel - peste patru ani si mai devreme nicidecum. Aceasta este pozitia noastra ferma", a dat asigurari Vladimir Voronin.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO