Politică externă

Alegerile locale, primul test adevarat al fratilor Kaczynski

13.11.2006, 17:33 17

Alegerile locale care au avut loc ieri urma sa fie un veritabil barometru al vietii politice din Polonia, zguduita de cateva crize in ultimul an. Asta pentru ca, din cauza majoritatii fragile si a scandalurilor continue, alegerile anticipate sunt in orice moment o solutie pentru Polonia.
Cei doi frati gemeni conservatori care conduc astazi Polonia, Lech Kaczynski (presedinte) si Jaroslaw Kaczynski (prim-ministru), au ocazia sa vada cum a perceput electoratul polonez multe dintre controversatele lor decizii sau afirmatii. Indiferent de rezultat nu este de asteptat insa ca coalitia aflata acum la guvernare sa efectueze vreo schimbare majora in politica sa, opozitia liberala (Platforma Civica), in schimb, isi poate evalua pozitia iar daca castiga alegerile locale va face primul pas catre reconsolidare in vederea unor alegeri anticipate destul de probabile in Polonia.
"Pe fondul unui climat de instabilitate politica, aceste alegeri sunt esentiale, inaintea unui eventual scrutin legislativ anticipat", aprecia ieri Lena Kolarska-Bobinska, directoarea Institutului polonez pentru Afaceri Publice, un centru de opinii independente. Coalitia de guvernare, formata din Partidul Lege si Justitie (PiS) si formatiunile extremiste Autoapararea si Liga Familiilor poloneze, au obtinut in ultimul sondaj inaintea alegerilor un scor de 44%, destul de surprinzator avand in vedere crizele politice prin care Polonia a trecut in ultimul an. Opozitia liberala era cotata in acelasi sondaj cu 38% din preferintele electoratului, din nou surprin-zator pentru ca liderii opozitiei anun-tau in urma cu cateva saptamani ca se asteapta la o victorie decisiva.
Atentia tuturor se indrepta asupra Varsoviei, unde lupta urma sa fie stransa. Mai mult, atat PiS, cat si Platforma Civica au facut din casti-garea alegerilor locale in Varsovia o chestiune de onoare. Candidatul PiS, fostul premier, Kazimierz Marcin-kiewicz, disputa postul de primar cu fostul guvernator al bancii centrale, Hanna Gronkiewicz-Waltz, candidata din partea Platformei Civice. Sonda-jele il aratau castigator pe Marcin-kiewicz la doar cateva procente de Hanna Gronkiewicz-Waltz, insuficient pentru a putea trage o concluzie inaintea rezultatelor finale.
Mai multe institute de sondare a opiniei publice ajunsesera la concluzia ca in majoritatea oraselor mari din Polonia primarii in functie vor castiga alegerile, indiferent de culoarea lor politica. Multi analisti au explicat acest fenomen prin faptul ca dupa aderarea Poloniei la UE in 2004 primariile au avut acces la fonduri oferite de Bruxelles, ceea ce a facilitat investitiile, intarind popularitatea primarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO