Politică externă

Angajatii BBC au stat 24 de ore in greva

24.05.2005, 20:23 15

BBC si-a intrerupt programele obisnuite de radio si de televiziune pe parcursul zilei de ieri, intr-o actiune de protest a sindicalistilor fata de decizia conducerii de a concedia aproape 4.000 de angajati si de a privatiza o parte din corporatie. Trei uniuni sindicale au participat la greva de 24 de ore, in timp ce programele in direct ale canalelor de radio si televiziune au fost inlocuite cu emisiuni inregistrate.

Programul popular "Today", de la Radio Four, in care se amesteca buletine de stiri si interviuri cu personalitati a fost inlocuit cu o emisiune de divertisment inregistrata mai demult. La fiecare 30 de minute, o voce din radio anunta: "Aici BBC Radio Four. Ne pare rau, dar nu va putem prezenta programul "Today", din cauza unei actiuni sociale a sindicatelor". Buletinele de stiri au fost reduse la 15 minute, in conformitate cu numarul de angajati care s-au prezentat ieri la munca. Cateva din vedetele BBC au venit ieri la serviciu, printre care prezentatorul emisiunii matinale de la Radio 1, Chris Moyles, si Terry Wogan de la Radio2.

Trei uniuni sindicale, Amicus, Uniunea Nationala a Jurnalistilor (NUJ) si Bectu sunt implicate in desfasurarea actiunii de protest. Cladirile BBC au fost pichetate, ieri, toata ziua.

Organizatorii se asteptau ca o mare parte dintre angajati, intre 11.000 si 27.000 de persoane, sa ia parte la protest. Uniunile NUJ si Bectu au anuntat ca peste 2.000 de membri s-au incris in sindicate din martie, cand a fost facut public anuntul privind concedierile masive.

BBC regreta decizia sindicatelor si va face tot ce e posibil pentru a asigura cel mai bun serviciu posibil, a anuntat ieri conducerea corporatiei.

"Actiunea sindicala nu inseamna ca nu vor mai avea loc consultari sau ca BBC nu va mai trebui sa investeasca bani in programe mai bune", au mai spus cei din conducerea companiei.

Conform planului de restructurare al BBC, aproximativ 4.000 de angajati, dintre care peste 2.000 din personalul redactional, va trebui sa fie concediati in urmatorii 3 ani. Economiile anuale trebuie sa se ridice la 335 de milioane de lire sterline, bani care vor fi reinvestiti in programele canalelor britanice.

O greva de 48 de ore va avea loc pe 31 mai si 1 iunie, au mai anuntat sindicalistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO