Politică externă

Asasinarea unui opozant al lui Putin revolta Occidentul

09.10.2006, 19:30 16

Federatia Internationala a Drepturilor Omului, Consiliul Europei si SUA cer cu vehementa guvernului de la Kremlin elucidarea mortii cunoscutului jurnalist Anna Politkovskaia, un critic constant al razboiului din Cecenia. Deocamdata insa nici presedintele rus Vladimir Putin si nici un alt membru al excutivului nu au facut declaratii pe marginea asasinatului.
Anna Politkovskaia a fost ucisa la sfarstiul saptamanii trecute la Moscova, iar datele initiale arata ca asasinarea sa ar putea avea legatura cu articolele sale extrem de critice la adresa actiunilor Kremlinului in Cecenia. Ramasa printre putinii jurnalisti care relatau despre al doilea razboi din Cecenia, inceput de Moscova in 1999, Politkovskaia scria in mod regulat in ziarul Novaia Gazeta lungi articole care denuntau asigurarile presedintelui rus Vladimir Putin, conform carora situatia revine la normal in Cecenia, si activitatea premierului de la Grozny, Ramzan Kadzrov. Chiar inainte de a fi ucisa, Politkovskaia pregatea publicarea in editia de astazi a ziarului a unui articol despre torturile si rapirile care au loc in Cecenia. Mii de oameni au iesit ieri in strada la Moscova pentru a protesta impotriva asasinatelor motivate politic si pentru a cere apararea drepturilor omului. "Astazi nu stim cine a ucis-o. Este ori o razbunare a lui Ramzan Kadzrov sau a celor care voiau ca suspiciunea sa cada asupra lui Kadzrov", au declarat jurnalistii de la Novaia Gazeta. Politkovskaia a fost amenintata in trecut deseori cu moartea, incercandu-se chiar otravirea ei in septembrie 2004, in timp ce se indrepta catre scoala din Beslan pentru a incerca sa negocieze eliberarea ostaticilor. De asemenea, in 2001, in timp ce investiga activitatea centrului de detentie din Cecenia, Politkovskaia a fost chiar arestata pentru cateva zile. Jurnalista declara insa ca "datoria jurnalistului este sa continue sa relateze despre ceea ce jurnalistii percep ca fiind realitate".
Conform Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, Anna Politkovskaia este a 13-a jurnalista asasinata in Rusia de la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Conform insa aceluiasi organism, "niciuna dintre aceste crime nu a facut obiectul unei anchete concrete", arata directorul executiv Joel Simon.
Vestea asasinarii Annei Politkovskaia a strarnit reactii aprinse la nivel international. Federatia Internationala a Drepturilor Omului a condamnat "cu cea mai mare fermitate" asasinarea jurnalistei si a facut apel la desfasurarea unei anchete impartiale referitoare la acest caz. Consiliul Europei, organism care apara drepturile omului si care reuneste 46 de state membre, inclusiv Rusia, a cerut ca anchetatorii sa faca cat mai repede lumina in cazul lui Politkovskaia. "Am pierdut o voce puternica, voce care este indispensabila in orice democratie adevarata", a spus secretarul general al Consiliului, Terry Davis.
Nici Statele Unite ale Amercii nu au ramas indiferente la vestea asasinatului si au cerut guvernului de la Moscova, printr-un comunicat al De-partamentului de Stat, "sa deschida o ancheta amanuntita si imediata pentru a-i gasi si a-i aduce in fata justitiei pe toti cei responsabili pentru aceasta crima oribila".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO