Politică externă

Atac terorist impotriva consulatului SUA din Istanbul

10.07.2008, 18:44 12

Sase persoane, printre care trei politisti, si-au pierdut ieri viata intr-un atac impotriva consulatului american din Istanbul, ambasadorul SUA in Turcia, Ross Wilson, calificandu-l drept "un act evident de terorism".
Conform declaratiilor martorilor, patru atacatori au deschis focul asupra punctul de securitate din fata consulatului unde se aflau mai multi politisti, care au fost ripostat. In schimbul de focuri, care a durat aproximativ cinci minute, trei politisti si trei atacatori
si-au pierdut viata.
Muammer Guler, guvernatorul orasului Istanbul, a declarat ca un politist a murit pe loc, iar ceilalti doi la un spital din apropiere. Alti doi ofiteri de politie si un civil au fost raniti in cadrul atacului.
Politia a pornit in cautarea celui
de-al patrulea atacator, soferul masinii care i-a lasat pe cei trei in fata cladirii. Potrivit relatarilor CNN Turcia, unul dintre atacatori avea pasaport sirian.
"Atacatorii erau patru. Trei dintre ei au coborat din masina si au deschis focul asupra politistilor. I-am vazut apoi morti, cazuti la pamant, si multi alti morti in randul politistilor", a declarat Enis Yilmaz, care se indrepta spre consulat pentru a depune cerere de eliberare a vizei.
Posturile turce de televiziune au prezentat imagini in care medicii incercau sa resusciteze o persoana cazuta la pamant. Patru persoane se aflau intinse pe caldaram in apropierea reprezentantei diplomatice.
Conform declaratiilor oficiale, nicio persoana din interiorul cladirii consulatului nu a fost ranit.
"Nu sunt in masura sa speculez asupra cui si de ce au facut asta. Dar de fiecare data cand are loc un atac asupra unui sediu diplomatic, este mai mult sau mai putin prin definitie un act de terorism", a declarat ambasadorul american la Ankara, Ross Wilson.
"Tarile noastre vor lupta impreuna pentru a face fata acestei confruntari cum am facut si in trecut", a adaugat oficialul, adaugand ca a cerut Turciei implementarea unor masuri aditionale de securitate dupa atacul de ieri.
Turcia este unul dintre cei mai importanti aliati ai Statelor Unite si membru de baza al NATO.
Atacul coincide cu tensiunile politice din Turcia. Partidul de guvernamant AKP al premierului Recep Tayyip Erdogan are sanse sa fie interzis de pe scena politica, fiind acuzat de activitati antiseculare, iar politia a arestat o serie de fosti generali ai armatei din cauza ca ar fi planuit o lovitura de stat impotriva Guvernului, relateaza Reuters.
Comisia Europeana a condamnat la randul sau "cu fermitate" atacul de la consulat. "Comisia Europeana condamna cu fermitate atacul comis in aceasta dimineata la Istanbul", a declarat Amadeu Altafaj, purtatorul de cuvant al Executivului comunitar.
Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 de la New York, consulatul american de la Istanbul a fost mutata din centrul orasului intr-o mahala in nord-estul districtului Istinye.
Tot ieri, aparent fara nicio legatura cu cele intamplate la consulat, trei turisti germani au fost rapiti in estul Turciei de catre membrii gherilelor kurde (PKK). Cei trei faceau parte dintr-un grup de 13 persoane, aflat intr-o expeditie montana in provincia Agri.
"Teroristii au spus ca au organizat aceasta operatiune din cauza ultimelor actiuni ale Guvernului german impotriva simpatizantilor PKK", a precizat guvernatorul local, Mehmet Cetin. Luna trecuta postul de televiziuhe kurd din Germania, Roj TV, a fost interzis.
Turcia a cunoscut de-a lungul timpului o multitudine de atentate organizate de diferite grupuri, cel mai grav dintre acestea fiind cel din noiembrie 2003, cand 58 de persoane si-au pierdut viata in trei atentate sinucigase ale militantilor islamisti in fata a doua sinagogi, asupra consulatului si a unei banci a Marii Britanii la Istanbul. De atunci securitatea a fost intarita la majoritatea consulatelor si ambasadelor din Turcia.
PKK este de vina pentru mai multe atacuri, inclusiv pentru cel din ianuarie din orasul Diyarbakir, in care au murit sase persoane. De asemenea, patru persoane si alte 15 au fost ranite intr-o explozie in Istanbul in iunie 2004, inainte de vizita presedintelui american George W. Bush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO