Politică externă

Atentatele de la Madrid schimba tactica de razboi antiterorist

16.03.2004, 00:00 61



Rezultatul alegerilor din Spania au adus imediat schimbarea de strategie in privinta razboiului antiterorist, noul premier, Jose Luis Rodriguez Zapatero, anuntand ca va retrage trupele din Irak. Victoria socialistilor in alegerile din Spania era imprevizibila inaintea atentatelor de la Madrid, in care au murit peste 200 de oameni, din care 11 sunt romani. Numarul romanilor ucisi joi, in trenurile mortii, in urma atentatului pus la cale de al-Qaida poate evolua de la ora la ora, in continuare fiind opt conationali dati disparuti.





Primele alegeri dictate de atentatele teroriste



Cu trei zile inainte de atentatele de la Madrid, Partidul Popular, care conducea Spania de opt ani, era considerat favorit - devansa cu 4-5% in sondaje Partidul Socialist, care fusese la putere vreme de 14 ani, pana in 1996. Doua au fost evenimentele care au intors rezultatul votului. Primul, atentatele de joi, care au lovit o tara care se opusese in proportie de 90% participarii Spaniei alaturi de SUA si Marea Britanie la inlaturarea regimului Saddam Hussein. Al doilea eveniment a fost pista falsa pe care a indicat-o guvernul Aznar imediat dupa exploziile din garile madrilene - cei de la Partidul Popular s-au grabit sa arate ca ETA a fost vinovata, in conditiile in care gruparea terorista basca a negat de doua ori legaturile cu masacrul, iar al-Qaida si-a asumat responsabilitatea in doua randuri. Furia spaniolilor, poate si spaima, i-a adus in fata urnelor la cateva ore dupa ce Guvernul a recunoscut ca e vorba, totusi, de al -Qaida. Au acuzat Partidul popular ca i-a mintit si au votat impotriva lui. Astfel, este pentru prima data cand rezultatul alegerilor este influentat de interventia unei retele teroriste. Acest fenomen se petrece, din pacate, in Europa.



Partidul Socialist a castigat cu 42%, iar Partidul Popular a pierdut cu 38%, in conditiile in care circa 78% din electori s-au prezentat la vot. La diferenta, ar fi vorba despre circa 1,2 milioane de votueri care au despartit cele doua formatiuni. In 2000, diferenta dintre partidul condus atunci de Jose Maria Aznar si Socialisti a fost de doar 0,5 procente. Este interesant ca la Madrid, orasul lovit de al-Qaida, cei mai multi oameni au ales Partidul Popular cu 45%, iar Socialistii au avut cu un procent mai putin.





Retragerea trupelor spaniole din Irak



Viitorul premier al Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, in primul sau discurs, a declarat ca "Razboiul din Irak a fost un dezastru, iar ocuparea Irakului, un dezastru". A anuntat apoi ca va retrage trupele spaniole, 1300 la numar, din aceasta tara. A adaugat ca acest lucru nu se va petrece decat dupa ce se va fi instalat la putere si vor fi avut loc consultari largi cu celelalte partide. Soldatii, ca atare, vor fi retrasi daca nu intervin modificari in termenul la care este programat predarea suveranitatii in Irak, la 30iunie.



Socialistii mai anuntasera ca intentioneaza sa retraga trupele din Irak, dar nimeni nu i-a luat in seama.





Frontul antiterorism se subtiaza?



Prin plecarea de la putere a Partidului Popular, si mai ales prin retragrea lui Jose Maria Aznar, George Bush si Tony Blair, la fel ca si Silvio Berlusconi, isi pierd un aliat fidel. Sub Aznar, Spania a devenit mai vizibila, pentru ca politica sa externa a fost neechivoca si, din prima clipa, a afirmat un rol de mare putere unei tari care se obisnuise sa fie tratata ca o ruda mai saraca.



Ce se va schimba in politica externa spaniola, este o intrebare care framanta cancelariile occidentale.



Augur este prost - Zapatera, asadar viitorul premier, i-a criticat pe Bush si Blair, chiar ieri, in discursul de invingator - a spus despre ei ca trebuie sa-si faca autocritica dupa tot ce au facut in Irak.



Ministrul de externe britanic, Jack Straw, s-a facut ca nu aude - a declarat ca are speranta ca se va intelege cu fratii intru ideologie iberici, care s-au modernizat ca Partid Socialist.



Dar o alta intrebare este daca Spania va trece acum in tabara Frantei si a Germaniei, care au condamnat razboiul din Irak, care nu au trimis trupe acolo si care au simtit nevoia sa li se opuna Statelor Unite si la ONU. In Europa, Blair, capul european de pod al politicii americane a ramas Tony Blair si mai poate fi nominalizat aici Silvio Berlusconi - liderul de de dreapta al Italiei.Dar anul acesta sunt programate alegeri si in Italia, iar coalitia lui Berlusconi sta sa se destrame, el insusi a coborat vertiginos in sondaje.



In Marea Britanie, nici Blair nu sta bine cu popularitatea, dar alegerile sunt peste aproapse patru ani. Un mare semn de intrebare este ce se va intampla in SUA, unde Bush se confrunta cu scadere in sondaje, cu doar opt luni inainte de alegerile prezidentiale, contracandidatul sau democrat spunand continuu ca interventia in Irak a fost o greseala.





Europa in tacere si ingrijorare



Liderii Uniunii Europene au iesit ieri pe strazi, in cea mai mare parte in fata ambasadelor Spaniei, pentru a pastra un moment de reculegere. A fost un semn de solidaritate cu Spania. A urmat ingrijorarea. Faptul ca sunt tot mai multe dovezi ca este vorba despre al-Qaida, i-a facut pe liderii politici ai Europei sa ceara masuri sporite de securitate, la nivelul Uniunii Europene.



Desi initial au spus ca nu au nevoie de mai multe asgurari, Germania si Marea Britanie au pus paze sporte la trenuri si metrouri.



Ministrul de Externe francez, Dominic de Villepin, ministrul de Interne german, Otto Schilly, premierul Irlandei, Bertie Ahern, au cerut o intrunire de urgenta a Uniunii Europene pentru a discuta despre cum se poate apara mai bine Europa de al-Qaida. Si liderul Comisiei Europene, Romano Prodi, s-a aratat ingrijorat. Cele mai multe cabinete de pe continent, printre care si cel roman, au organizat sedinte extraordinre ale consiliilor lor de securitate.





Tot mai multe victime din Romania



Astazi sosesc in tara 11 sicrie cu trupurile romanilor care si-au gasit sfarsitul in trenurile mortii. Ministrul Marian Sarbu, aflat la Madrid, a declarat ca ar fi vorba despre 12 victime pana acum, in conditiile in care nu s-a stabilit inca identitatea celei de-al 12-lea cadavru care se presupune ca ar fi roman. Numarul lor, spune ministrul Sarbu, ar putea creste de la ora la ora. Ieri, mai erau dati disparuti inca cinci romani - erau dintre cei care circulau cu trenurile atacate. De asemenea, in spitale mai sunt peste 20 de conationali ai nostri, dintre care patru, in stare grava.



De ieri, familiile celor care au fost raniti in atentatele de joi, au inceput sa plece la Madrid, cu o cursa speciala a Tarom. Este asigurata deplasarea, din bani publici, pentru doua rude apropiate pentru fiecare dintre cei care, ca sa scape de saracie, au plecat in Spania, dar au devenit victime ale teroristilor. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO