Politică externă

Aterizarea navetei Discovery, amanata cu 24 de ore

09.08.2005, 19:55 13

Revenirea pe Terra a navetei spatiale Discovery a fost amanata cu 24 de ore, din cauza conditiilor meteo nefavorabile inregistrate in zona stabilita pentru aterizare, relateaza BBC News.

Fronturile atmosferice prezente la joasa altitudine i-au determinat pe controlorii de trafic aerian sa renunte la cele doua ferestre de aterizare de la Kennedy Space Center. Naveta trebuia sa reintre in atmosfera terestra ieri, insa cei sapte membri ai echipajului au fost informati ca trebuie sa ramana pe orbita pana cand conditiile meteorologice se vor stabiliza. NASA a reprogramat aterizarea pentru astazi, la centrul spatial Kennedy, in cazul in care parametrii naturali o vor permite. Variantele de rezerva sunt bazele aeriene Edwards Air Force Base din California si White Sands din New Mexico. Prognoza pentru Kennedy nu este imbucuratoare, insa pentru Edwards se prevad conditii favorabile. Administratorul agentiei spatiale a Statelor Unite, dr. Mike Grifin, a declarat ca amanarea nu a provocat emotii prea mari. "Se va ateriza intr-un fel sau altul, intr-un loc sau altul. Numai despre asta se vorbeste aici", a mai adaugat el. Misiunea Discovery s-a confruntat cu o prima problema la momentul lansarii, cand doua bucati de spuma izolanta s-au lipit de rezervorul stang al navetei. Intr-o interventie fara precedent, astronautul Stephen Robinson a iesit in spatiu si a remediat problema ce ar fi putut genera complicatii ulterioare. Ulterior, s-a mai pus problema unei portiuni avariate a scutului termic, insa posibilitatea unei noi interventii a fost abandonata. Cand va primi unda verde, Discovery va trebui sa isi aprinda motoarele timp de trei minute si noua secunde, la o altitudine de 340 de km, pentru a pierde din viteza si a putea incepe coborarea. Comandantul Eileen Collins va prelua controlul manual pentru a pilota naveta spre punctul de aterizare. Intoarcerea Discovery va marca prima aterizare a unui vehicul spatial de la tragedia navetei Columbia pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO