Politică externă

Autoritatile ruse bajbaie in cautarea rivalului lui Putin

10.02.2004, 00:00 10



Autoritatile ruse au surprins ieri opinia publica prin decizia de a anula o ancheta a Parchetului general de la Moscova care cerceta conditiile in care a disparut unul dintre putinii rivali ai lui Vladimir Putin in cursa prezidentiala din martie a.c. La doar cateva ore de la anuntul oficial al Politiei de la Moscova, potrivit caruia s-a deschis ancheta menita sa-l caute si sa investigheze conditiile in care a disparut Ivan Rabkin, politicianul inscris din partea unui partid liberal in campania electorala, Parchetul a contramandat ancheta. Presedintele Parchetului, si apoi un purtator de cuvant al acestei institutii, au declarat, potrivit Reuters, ca "nu exista indicii care sa sugereze ca acesta ar fi murit". De fapt, Ivan Rabkin a disparut inca de joi, iar informatia despre disparitia sa a facut inconjurul lumii in zilele urmatoare. Problema a fost ca nici un oficial de la Kremlin nu a invocat, in acest rastimp, vreo ingrijorare sau vreun demers menit sa faca lumina in acest caz.



Disparitia lui Ivan Rabkin a fost semnalata de catre sotia sa, alertata ca nu a aparut la o conferinta de presa. Rabkin se inscrisese in cursa electorala pentru prezdentialele din luna martie. El reprezinta o aripa mai de centru a unei formatiuni liberale din Rusia. Este vorba despre Partidul Liberal din Rusia, o aripa pe care a creat-o Boris Berezovski, magnatul rus izgonit de Putin, care acum este in exil, La Londra. Berezovski este finantatorul formatiunii care il sustine pe cel disparut. De altfel, magnatul aflat in exil este citat de Moscow Times cu afirmatia potrivit careia " Sunt sigur ca (Rabkin) este in viata si ca este bine". Sotia lui Rabkin nu e asa de optimista. O cheama Albina si este si ea citata, de New York Times, ingrijorata ca este posibil ca sotul ei sa fi fost rapit si maltratat.



Rabkin, 57 de ani, este nul dintre putinii rivali sadea ai lui Putin in campania electorala care incepe oficial in cateva zile. Nu pentru ca ar avea sanse (nu are cum, de vreme ce toate sondajele il dau pe Putin sustinut de peste 70% din cei intervievati, iar Rabkin e cotat cu 1%), dar este critic la adresa actualului lider de la Kremlin. Cu doar o zi inainte de disparitia sa, presa de la Moscova i-a publicat o scrisoare deschisa in care Putin este considerat cel mai mare oligarh rus. "Este un autoritar care este foarte apropiat de oligarhii car controleaza economia rusa", spunea Rabkin. Cu o luna inainte de a disparea, politicianul rus s-a declarat ingrijorat de "erodarea libertatii si a democratiei" in Rusia, precum si de soarta precara, din perspectiva economica, a rusului de rand.



Privind inapoi, numele lui apare intre politicienii rusi de-a lungul ultimelor decenii. A fost un mebru cu functii in Partidul Comunist. La inceputul anilor 90 era cunoscut ca o figura proeminenta care i se opunea lui Eltan. Fostul presedinte l-a apropiat, oferindu-i un post de consilier pe probleme de securitate. A luat parte la negocierile de pace cu Cecenia, in 1996. Apoi, l-a criticat constant pe Putin pentru ca nu negociaza la modul serios cu rebelii ceceni.



Disparitia lui Rabkin nu are cum sa fie ingrjoratoare cata vreme doi colegi ai sai de partid au fost asasinati (impuscati pur si simplu). Si asta in ultimele 18 luni. Este vorba despre Serghei Iusenkov si Vladimir Goloviov (ultimul omorat chiar in timpul campaniei electorale din decembrie). Nici unul dintre asasinii lor nu a fost prins.



Disparitia lui Rabkin a fost oarecum obliterata de atentatul care a avut loc zilele trecute, cam in acelasi timp, din metroul moscovit. Oficialii de la Kremlin au pus pe seama rebelilor ceceni uciderea a peste 30 de ameni si ranirea a peste 150 in explozia din metrou. Rebelii au infirmat acuzatia. Presa rusa specula ieri ca numarul mortilor pe care oficialii l-au anuntat ar fi eronat si ca, in realitate, ar fi vorba de cateva zeci in plus.



Atentatele si disparitiile de politicieni au reaparut, asadar, la Moscova, iar campania electorala e abia la inceput. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO