Politică externă

Autoritatile ruse recunosc: gazul a ucis peste o suta de ostatici

29.10.2002, 00:00 43

Oficialii rusi au recunoscut ieri faptul ca 115 ostatici au murit din cauza misteriosului gaz folosit de fortele speciale ruse pentru a anihila teroristii ceceni in teatrul Dubrovka din Moscova. De asemenea, 646 de oameni sunt in continuare spitalizati la Moscova, dintre care 180 in stare grava - 45 in coma profunda - din cauza gazului, a precizat luni Andrei Seltovski, seful medicilor din capitala rusa, citat de agentia Interfax. Autoritatile ruse refuza in continuare sa identifice gazul folosit in asaltul trupelor de comando, in ciuda faptului ca medicii nu pot prescrie un antidot si s-ar putea pierde mai multe vieti omenesti. "Nu putem da informatii care ar fi utile pe viitor teroristilor", a declarat un oficial rus, citat de The Guardian. Medicii au recunoscut ca numai doua persoane au fost ucise de focuri de arma.



Substanta misterioasa
 "A fost o substanta speciala", spun oficialii rusi, citati de cotidianul The Independent. "In situatii normale nu ar fi avut acest efect, dar a fost folosita asupra unor oameni care se aflau intr-o situatie extrema de mai bine de 50 de ore", au precizat surse medicale de la Moscova. "Nu am reusit sa identific substanta, dar este vorba de un gaz cu efect anestezic, similar celor folosite in chirurgie", a spus Evgheni Yevdokimov, specialist in anestezie din Moscova, citat de cotidianul The Washington Post. Martorii au declarat presei ca gazul folosit a fost atat de puternic incat teroristii "au cazut paralizati inainte sa apuce sa detoneze explozibilii". Gazul ar fi fost produs de specialistii FSB, serviciul de informatii rus, mostenitorul temutului KGB, sustin surse ruse citate de ziarul britanic The Independent. "Este o substanta narcotica, folosita ca anestezic general, dar in doze mare provoaca tulburari ale principalelor functii ale organismului", spun specialistii care se ocupa de tratarea victimelor. Membri fortelor speciale recunosc, sub acoperirea anonimatului, ca a fost vorba de o greseala de dozaj. "Am marit doza de gaz pentru a fi siguri ca teroristii nu vor putea folosi explozibilii", a declarat pentru ziarul Moscovski Komsomolet un membru al trupelor speciale. "Gazul nu avea efecte negative", a spus o sursa citata de Izvestia, "altfel trupele speciale ar fi avut echipament de protectie". Ostaticii care se simt bine si au fost eliberati din spital repeta aceleasi fraze. "Nu imi amintesc nimic, m-am trezit la spital", a declarat unul dintre ei, citat de The Independent. Pe cei ramasi in spital, insa, nu ii pot vizita nici macar rudele. Cu atat mai putin reprezentantii presei.
 Organizatia Amnesty International, ai carei angajati au participat la incident in postura de negociatori intre autoritati si teroristi, a cerut insistent o ancheta care sa dezvaluie motivele pentru care au murit atatia oameni nevinovati. "Vrem sa vedem daca folosirea gazului a fost proportionala cu amenintarea si daca a fost in cadrul legii", a spus un responsabil al organizatiei.



Refuz total
Problema cea mai mare de care se lovesc rudele victimelor este una de comunicare.  Oficialii refuza sa le dea vesti despre rudele lor care se aflau in teatru. Elena Buskova spune ca fiul ei nu a fost gasit si spera ca acesta s-ar afla intr-unul din spitale, in coma. Rudele victimelor nu au fost insa primite in spitalele ruse, iar putinii care au reusit sa intre nu au putut decat sa stea de vorba cu doctorii. Nimeni nu a avut voie sa se intalneasca cu victimele misteriosului gaz. "Nimeni nu ne spune nimic si nici nu ne lasa sa intram in spitale", se pland rudele victimelor. Ambasada americana la Moscova a cerut oficial autoritatilor ruse sa identifice gazul, pentru ca sa poata fi tratat si un cetatean american, atins de gazul paralizant. Apelul a ramas deocamdata fara raspuns. "Oficialii vor sa tina victimele atentatului departe de presa, pentru ca sa nu aflam ce s-a intamplat intr-adevar in teatru", a declarat Sergei Samoylov, ziarist la cotidianul Moscovski Komsomolet.



Joc cu nervii rusilor
O alerta care indica posibilitatea deturnarii unei curse aeriene interne in Rusia a fost dezmintita, ieri, de echipajul avionului care efectua o cursa pe ruta Moscova - Perm. Aparatul a fost contactat de controlorii de zbor la scurt timp dupa declansarea unui semnal automat de alarma. Echipajul a afirmat ca situatia este normala la bordul aparatului. Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta dezmintise, cu putin timp in urma, informatiile privind deturnarea unui alt avion, tot de tip An-24, dar apartinand companiei Domodiedovskie Avialinie si efectuand o cursa pe aceeasi ruta, Moscova - Perm. Cele doua aparate au aterizat fara probleme.



Noi puteri pentru generalii rusi
Asa cum era de asteptat, presedintele Vladimir Putin a anuntat ieri ca rebelii ceceni "vor fi zdrobiti" si ca a decis  sa acorde puteri sporite conducerii armatei ruse, pentru a preveni si combate terorismul. "Rusia nu va ceda la nici un fel de santaj", a avertizat liderul de la Kremlin. El a lasat sa se inteleaga ca exista in continuare o amenintare la adresa securitatii Rusiei. Amata rusa trebuie sa fie gata sa raspunda unor amenintari "similare armelor de distrugere in masa" a spus Putin, in fata membrilor guvernului rus, citat de BBC. El nu a dat nici un detaliu suplimetar privind deciziile ce vor fi luate in acest sens. Trupele ruse din Cecenia au lansat ieri o ofensiva pe toate fronturile impotriva rebelilor ceceni, cel putin 30 de ceceni fiind ucisi. O operatiune anti-terorista a inceput de asemenea in republica caucaziana Ingusetia, vecina Ceceniei, unde de asemenea se afa ramasite ale trupelor cecene.




Kommersant: FSB a facut un experiment pe pielea ostaticilor
"Serviciul de Securitate federal (FSB) a facut un experiment pe pielea ostaticilor", titra ieri cotidianul rus Komersant. "Gazul i-a salvat, gazul i-a ucis", scria si ziarul de limba engleza The Moscow Times, care sublinia faptul ca doctorii din capitala rusa au aflat cu cateva minute inainte de raid ca vor fi obligati sa trateze pacienti anesteziati. "Cecenii vor sa negocieze pacea", scria luni cotidianul Gazeta, care il citeaza pe presedintele ales al Ceceniei, Aslan Mashadov. Analistii nu dau insa sanse de reusita acestei initiative. "Acum nu mai avem cu cine sa negociem in Cecenia", sustinea ziarul Izvestia, criticand politica adoptata de Putin. Pravda a analizat congresul cecenilor din Danemarca. "Provocare sau prostie?" titra cotidianul rus, care spunea ieri ca decizia autoritatilor de la Copenhaga de a gazdui controversata reuniune cecena va duce la deteriorarea relatiilor dintre Rusia si Danemarca. The Russia Journal ia in vizor decizia lui Putin de a spori puterile armatei, subliniind faptul ca presedintele rus a vorbit despre o noua amenintare, respectiv folosirea unor arme de distrugere in masa.
Incidentul din capitala rusa a fost unic si ar fi fost problematic pentru orice organizatie anti-terorista. Daca luarea de ostatici ar fi avut loc la Londra, nu stim cum ne-ar fi descurcat, scria ieri popularul The Sun. Pe de alta parte, The Washington Post este de acord ca operatiunea era oarecum inevitabila. Era o situatie in care optiunile variau intre o tragedie de proportii, cauzata de explozia bombelor teroristilor si situatia dramatica care s-a produs, scrie ziarul american citand resposnabili rusi. Rusia se afla intr-o situatie paradoxala. Este unul din cei mai mari detinatori si utilizatori de arme chimice in scopuri politienesti, dar a semnat un acord de interzicere a lor, intrat in vigoare in 1997, scria ieri Le Monde. Poate de aici reticenta de a preciza ce fel de gaz a fost folosit, comenteaza ziaristii francezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO