Politică externă

Blair le face britanicilor buletine

07.11.2006, 17:57 16

Tony Blair, primul-ministru al Marii Britanii, nu renunta la introducerea cartilor de identitate, sustinand ca acestea sunt necesare pentru a combate terorismul si furturile de identitate.
Acest proiect este unul dintre cele mai controversate din istoria recenta a Marii Britanii, englezii neavand pana acum astfel de documente. Unele voci sustin ca introducerea cartilor de identitate cu date biometrice incalca o serie de libertati cetatenesti.
Initial, costurile proiectului au fost anuntate la aproape
8 miliarde de euro. Blair a tinut sa precizeze ieri ca acestea vor fi de fapt cu 70 de procente mai mici pentru ca vor folosi tehnologia pasapoartelor biometrice, care urmeaza si ele sa fie introduse in scurt timp.
Primul-ministru britanic a precizat ca spera ca eliberarea cartilor de identitate sa inceapa, asa cum se prevazuse initial, in 2008, urmand ca ele sa devina obligatorii pentru englezi din 2010.
Blair a anuntat in acelasi timp ca cetatenii nerezidenti ai UE care vor sta in Marea Britanie mai mult de trei luni vor fi obligati si ei sa detina un astfel de card incepand cu 2008.
Conservatorii si liberal-democratii englezi au criticat vehement acest proiect, considerand ca instituirea unei baze de date la nivel national care sa permita urmarirea cetatenilor cu ajutorul acestor carduri este de fapt un atac la libertatile civile ale acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO