Politică externă

Bombardierele strategice rusesti revin la granitele Occidentului

20.08.2007, 19:14 31

La sfarsitul saptamanii trecute, peste 50 de avioane rusesti, printre care si bombardiere strategice, au participat la exercitii, realizand peste 400 de ore de zbor. Astfel de zboruri vor fi organizate regulat, ceea ce inseamna ca Rusia va avea din nou mobilizate oricand in aer bombardiere strategice capabile sa transporte rachete nucleare.
Zborurile, adevarate demonstratii de forta ale flotei aeriene sovietice, au fost intrerupte in urma cu 15 ani, dar presedintele rus Vladimir Putin, care vrea sa incoroneze Rusia drept noua super-putere mondiala, a anuntat reluarea lor, dupa luni intregi de dispute cu SUA legate de amplasarea scutului antiracheta in Europa.
"Am decis sa reluam in mod regulat zborurile strategice", a spus Putin la sfarsitul unui exercitiu militar urias in Urali, la care au participat tarile din Organizatia de Cooperare de la Shanghai. El a subliniat ca Rusia a intrerupt unilateral astfel de zboruri in 1992, dar ca nimeni nu a urmat acest exemplu.
Anuntul lui Putin vine dupa o serie de sicane care i-a pus pe ganduri pe liderii occidentali: avioane rusesti au fost surprinse recent in apropierea Guamului, unde SUA au o importanta baza militara. La cateva zile dupa ce Londra a expulzat mai multi diplomati rusi ca urmare a scandalului Litvinenko, avioane militare rusesti au fost detectate in spatiul aerian al Marii Britanii si au fost escortate in afara acestuia. Rusia lucreaza deja la un sistem care sa concureze scutul american anti-racheta din Europa si a surprins marile puteri dupa ce a revendicat resursele de petrol de la Polul Nord.
Noua strategie a lui Putin se sprijina pe uriasele rezerve de petrol ale Rusiei, care aduc venituri anuale de aproape 300 de miliarde de dolari la bugetul de stat si pe influenta pe care o are asupra asupra tarilor din Asia, bogate in resurse de energie, la care puterile din Vest doresc sa aiba acces pentru a-si alimenta economia. In ultimii ani, referirile la Rusia au ocolit definitiile din trecut: "fosta putere", "fosta URSS", fiind adusa in atentie forta economica si noua clasa de imbogatiti, care fac legea in afacerile din zona.
Casa Alba a reactionat rezervat la noua strategie a lui Putin, desi frecventa zborurilor avioanelor rusesti in apropierea coastelor americane a crescut. Oficialii americani spun ca nu vad nici o amenintare in reluarea pe o baza permanenta a zborurilor bombardierelor strategice rusesti. "Nu cred ca armata noastra are asemenea nelinisti", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe, adaugand ca "nu este chiar surprinzatoare" decizia Rusiei de a efectua aceste exercitii. "Cred ca este o decizie interna luata de rusi. (...) Diferite armate din intreaga lume aleg sa-si antreneze fortele in diferite moduri si noi nu avem nimic de adaugat", a spus el. Insa comandantii din NORAD (North American Aerospace Defense Command) admit ca au fost luati prin surprindere in ultima perioada de avioanele rusesti. Avioane rusesti echipate cu rachete de croaziera au efectuat un exercitiu militar in apropiere de Alaska in urma cu doua saptamani, a spus colonelul Andre Dupuis, ofiter canadian in cadrul NORAD.
Analistii, precum si o serie de oficiali din domeniul apararii, citati de Reuters, sustin ca aceste actiuni reflecta dorinta Moscovei de a-si etala capacitatea militara, dar si nemultumirea sa fata de planurile americane de instalare a elementelor unui scut antiracheta in Europa Centrala. "In ultimele trei luni, rusii au efectuat mai multe misiuni decat in trecut, cu siguranta ajung mai departe decat au facut-o in trecut", a declarat un general din cadrul fortelor aeriene americane, Gene Renuart, comandant al NORAD. "De mai multe ori i-am interceptat in afara apelor internationale, in apropiere de Alaska", a declarat el. "De cateva ori, ne-au luat prin surprindere", a recunoscut el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO