Politică externă

Bush maguleste China inainte de a ajunge la Beijing

06.08.2008, 19:24 17

Interviul a fost acordat cu doar trei zile inaintea inceperii Jocurilor Olimpice de la Beijing, la a caror deschidere va fi prezent si presedintele american si la aproape cinci luni de la protestele din Tibet impotriva autoritatilor chineze care au atras atentia asupra respectarii drepturilor omului in aceasta tara.
Tot ieri, Bush a vizitat Coreea de Sud, unde erau asteptate proteste masive impotriva sa), in cadrul unui turneu in Asia intreprins inaintea Jocurilor.
Desi incearca sa schimbe impresia opiniei publice internationale cu privire la respectarea drepturilor omului, China si-a atras numeroase critici dupa ce a decis sa limiteze accesul presei la internet si in Piata Tiananmen, in timpul Jocurilor Olimpice, unde pentru a filma, jurnalistii trebuie sa se inregistreze cu 24 de ore inainte.
"Sunt hipersensibili in ceea ce priveste un potential atac terorist", a declarat Bush, referindu-se ca criticile adresate Chinei care in numele luptei impotriva terorismului ar ingradi drepturile civile.
"Speranta mea e ca, desigur, daca au tot sistemul de securitate pus la punct, sa fie in spiritul Jocurilor, si daca e sa fie vreo provocare, sa o rezolve in mod responsabil, fara vreo violenta".
Referitor la masurile de siguranta, gradul de alerta cu privire la un posibil atentat terorist in perioada Jocurilor Olimpice este mare, avand in vedere atentatul de luni din provincia Xinjian, pus pe seama uigurilor, populatie musulmana, care protesteaza impotriva regimului de la Beijing. Potrivit politiei locale, 18 suspecti au fost arestati in legatura cu acest atentat, dupa ce in primele sase luni ale anului politia a retinut 82 de persoane din Xinjiang pentru complot in vederea sabotarii Jocurilor Olimpice.
Shi Dagang, secretarul Partidului Comunist chinez din orasul Kashgar, a declarat ieri ca teroristii au declarat razboi evenimentului sportiv si ca aceia care au comis atacul sangeros din provincia Xinjiang din vestul Chinei "incearca sa desfasoare un razboi violent si psihologic impotriva Jocurilor Olimpice".
"Vor sa transforme anul 2008 intr-un an al doliului pentru China", a adaugat acesta.
Cu toate acestea, in ciuda amenintarilor, organizatorii au afirmat ieri ca pot garanta securitatea in timpul Olimpiadei de Vara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO