Politică externă

Bush pleaca in turneu de mediere

28.05.2003, 00:00 11

Eforturile Statelor Unite in Orientul Mijlociu se concentreaza, in prezent, pe rezolvarea conflictului israelinano- palestinian, dar pe fondul unei tensiuni crescande cu Iranul, "razboiul din Irak nu s-a incheiat". Declaratia ii apartine fostului  ambasador al Irakului la Natiunile Unite  Mohemed Al-Douri si ea vine intr-un moment in care  nemultumirea irakienilor fata de prezenta straina este in crestere. De asemenea,  tensiunea cu Iranul vecin Irakului este la cote inalte. SUA cer Iranului sa coopereze pentru lichidarea membrilor retelei Al-Qaida despre care americanii spun ca se ascund in Iran.
"Acum vad ca tara mea este colonizata, este controlata de o putere straina adica de Statele Unite si Marea Britanie. Iar aceasta inseamna ca nu doar eu, ci tot poporul irakian nu suntem multumiti de acest lucru" a afirmat fostul ambasador irakian la ONU. "Nu suntem siguri ca avem independenta si suveranitatea", a continuat el.  In ultimile 48 de ore, doi soldati americani au fost ucis iar altii sase raniti in urma a doua incidente separate, ducand la cinci numarul  americanicanilor ucisi in Irak de la inceputul saptamanii.  Potrivit comandamentului american (CENTCOM) ieri un soldat a fost ucis la aproximativ 190 de kilometri de Bagdad in momentul in care convoiul in care calatorea a fost atacat de persoane necunoscute. Doi atacatori au fost ucisi iar altii sase facuti prizonieri. Luni seara, un soldat a murit dupa ce vehiculul sau a calcat pe o mina.



Irakienii ameninta cu revolta
Tot luni, peste 100 de fosi ofiteri irakienei au manifestat fata de decizia SUA de a desfiinta armata irakiana si Garda Republicana. In acelasi timp, sute de politisti au  protestat fata de destituirea sefului lor de catre fortele americane din cauza apartenentei sale partidul Baas.
Militarii protestatari au cerut ca statutul lor de angajati ai armatei sa nu fie pus in legatura cu Saddam Hussein. Administratorul civil al Irakului Paul Bremer a anuntat, recent, desfiintarea armatei irakiene si a Garzilor Republicane si  crearea unor noi corpuri de armata in care sa fie reprezentate toate structurile poporului  dar nu si membri ai partidului Baas, aflat la putere in timpul regimului lui Saddam Hussein. "Daca situatia nu se amelioreaza amenintam ca vom pune mana pe arme. Vom recupera cu forta ceea ce am pierdut cu forta", a declarat colonelul irakian Ahmad Abdallah. Un purtator de cuvant al fortelor americano-britanice a afirmat ca militarii irakieni atinsi de aceasta masura vor fi recompensati dar ca ofiterii superiori membri ai Baas si membrii Garzii Republicane nu vor primi nimic.



Bunurile de partid confiscate
Bremer, care a facut anuntul desfiintariii armatei irakiene a spus ca a constituit si un grup de experti insarcinati cu "suprimarea" din viata publica a membrilor partidului Baas. Acest grup de experti a fost insarcinat sa faca "un inventar precis" a bunurilor "vizibile sau ascunse" ale partidului Baas pentru a fi confiscate. "Principiul de baza este ca bunurile apartinand Baas au fost furate de la poporul irakian si trebuie, deci, restituite", a comentat Bremer.
Pe fondul apropiatei intalniri pe care urmeaza sa o aiba cu George W. Bush, premierul israelian Ariel Sharon a afirmat, luni, ca Israelul trebuie sa puna capat ocupatiei in Palestina. "Poate ca nu va place cuvintul ocupatie, insa acesta exprima realitatea. Sint de parere ca este ingrozitor, atit pentru israelieni, cit si pentru palestinieni, sa tinem 3,5 milioane de palestinieni sub ocupatie. Aceasta situatie nu poate continua la nesfirsit. (...) Nu cred ca este corect", a declarat, luni, primul-ministru israelian.El a cerut israelienilor sa accepte aplicarea planului de pace si sa renunte la coloniile din Cisiordania.  Cabinetul israelian a aprobat cu rezerve, duminica, textul foii de parcurs, planul de pace international care beneficiaza de sprijinul Statelor Unite, in care este prevazuta crearea unui stat palestinian in etape, pina in 2005. Prima etapa a foii de parcurs presupune retragerea trupelor israeliene din teritoriile palestiniene ocupate si incetarea actiunilor de colonizare in Cisiordania si Fisia Gaza. Planul a  fost aprobat de cele doua parti dar populatia israeliana este sceptica in ceea ce priveste succesul aplicarii planului de pace, 51 la suta dintre cetateni fiind de parere ca implementarea foii de parcurs nu va duce la un proces de pace.



Intalnire Bush-Sharon-Abbas
Intreg efortul diplomatic american este indreptata acum spre Oriantul Mijlociu. Administratia americana a anuntat ca presedintele George W. Bush va avea, "in viitorul apropiat", o intalnire cu premierul israelian Ariel Sharon si cu premierul palestinian Muhamed Abbas, dar nici locul nici ziua nu au fost facute pubice. O alta intalnire programata intre premierul palestinian si cel israelian care trebuia sa aiba loc astazi, a fost anulata fara nici o explicatie.
Statele Unite fac mai eforturi ca planul ca "foaia de drum", noul plan de pace care prevede crearea unui plan palestinian, pana in 2005, sa fie pusa in practica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO