Politică externă

Casa premierului ungar, izolata de politie de teama protestatarilor

23.03.2009, 19:06 10

Politia a incercuit ieri casa premierului ungar Ferenc Gyurcsany, de teama izbucnirii unor manifestatii violente, dupa ce seful executi-vului de la Budapesta a anuntat ca demisioneaza din cauza ca nu poate gasi solutii concrete la criza economica.

Gyurcsany a primit "scrisori cu injurii si amenintari, e-mail-uri si comentarii care il vizeaza personal", a mentionat politia.
Imediat dupa anuntul de la sfarsitul saptamanii trecute al premierului de a demisiona au avut loc manifestatii in Budapesta pentru a cere demisia Guvernului.
Anuntul demisiei premierului a dus la devalorizarea cu 2,6 procente a forintului ungar, cea mai mare scadere din ultimele doua saptamani. Un euro era cotat ieri dimineata la 10:00 dimineata la 302 forinti.
Mai mult, indicele de referinta BUX s-a depreciat cu 1,1 procente in timpul sedintei de trazactionare de ieri de la Budapesta, anuland trei zile de crestere. Evolutia BUX a fost mult mai slaba decat indicele NTX, alcatuit de 30 de companii din Europa Centrala, care a castigat 1,5%.
Moneda nationala ungara se afla insa in cadere libera din luna septembrie, autoritatile de la Budapesta fiind nevoite, pe fondul crizei financiare acute, sa solicite in luna noiembrie un imprumut de 20 de miliarde de euro de la UE, Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Potrivit estimarilor, economia Ungariei se va contracta in acest an cu 3,5%.
Seful executivului si-a motivat decizia de a demisiona prin faptul ca a devenit "un obstacol" in fata reformelor necesare pentru a lupta impotriva crizei financiare si a cerut alegerea unui nou premier. El a declarat ca decizia sa e irevocabila.
Anuntul demisiei premierului Gyurgsany, aflat in functie din 2004, a aruncat tara intr-o criza politica acuta, pe langa cea financiara existenta.
"Demisia lui Gyurcsany este un factor negativ pe termen scurt si duce la incertitudine politica si la posibilitatea producerii celui mai prost scenariu, anume alegeri anticipate", a declarat Jon Harrison, analist la Dresdner Kleinwort in Londra, citat de Bloom-berg. "Exista pe de alta parte, posibilitatea ca Parlamentul sa actioneze rapid, iar, pe termen lung, demisia premierului sa fie un lucru bun", a adaugat analistul.
Guvernul de la Budapesta este al treilea din Europa care cade din cauza crizei financiare, dupa cel din Islanda si Letonia.
Guvernul socialist, condus de Gyurcsany, este unul minoritar, de aceea negocierile cu celelalte partide vor incepe cat mai curand pentru formarea unei coalitii si pentru a asigura o larga majoritate in legislativ.
Gyurcsany a anuntat ca partidul sau, MSZP (Partidul Socialist), va nominaliza un nou candidat pentru functia de premier in cadrul unui congres special din 5 aprilie si va inainta Parlamentului o motiune de neincredere a doua zi, impreuna cu numele noului candidat. Votul legislativului va avea loc pe 14 aprilie.
Intr-un interviu acordat la sfarsitul saptamanii trecute televiziunii natio-nale ungare, Gyurcsany a precizat ca noul Guvern ar putea include si politicieni de dreapta, deoarece cu cat va fi mai mare nivelul sustinerii, cu atat numarul persoanelor care vor intelege ce vrea sa realizeze acesta va fi mai mare. Premierul ungar a precizat ca Partidul Socialist aflat la guvernare ar dori sa negocieze cu toate cele patru partide din opozitie, respectiv Fidesz, crestin-democratii, liberal-democratii si formatiunea conservatoare Forumul Democratic. El a spus ca vor incepe cat mai repede negocierile cu liberal-democratii, partenerul lor de coalitie pana in aprilie 2008.
"Guvernul va actiona in mod normal pana la 14 aprilie, ziua votului de neincredere, nu trebuie sa consideram ca va fi o perioada moarta. Ne vom face treaba ca si cum am concepe planuri pentru 20 de ani", a mentionat premierul.
Cel mai mare partid de opozitie, Fidesz (de dreapta), condus de Viktor Orban, a anuntat insa ca nu va negocia nimic si ca va cere dizolvarea Parlamentului pentru organizarea de alegeri anticipate. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Fidesz se bucura de o larga sustinere din parte maghiarilor.
Printre numele vehiculate pentru
a-i lua locul lui Gyurcsany se numara cel al fostului ministru de finante, Lajos Bokros, care a si declarat ca ar fi dispus sa conduca un nou guvern. Pe lista se mai afla Gyorgy Suranyi, fost guvernator al bancii centrale ungare imediat dupa caderea comunismului, sau Gordon Bajnai, actual ministru al economiei. Nici guvernatorul bancii centrale Andras Simor si fostul ministru de finante Laszlo Bekesi nu au fost trecuti cu vederea.
Potrivit unor surse din Partidul Socialist, viitorul premier nu va fi, cel mai probabil, un membru al formatiunii, si asta pentru ca opozitia de dreapta s-a aratat a fi reticenta sa sustine un nou premier de stanga.
 
  • Anuntul demisiei premierului a dus la devalorizarea cu 2,6 procente a forintului ungar, in raport cu euro.
  • Premierul demisionar, socialistul Gyurcsany, spune ca viitorul guvern ar putea sa aiba si politicieni de dreapta - ceea ce ar insemna un guvern de uniune nationala.
  • Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Fidesz (principalul partid de opozitie, de dreapta) se bucura de o larga sustinere din parte maghiarilor sI i-ar invinge in alegerile anticipate pe socialisti, la putere.
  • Printre numele vehiculate pentru a-i lua locul lui Gyurcsany se numara cel al fostului ministru de finante, Lajos Bokros, care a si declarat ca ar fi dispus sa conduca un nou guvern. Pe lista se mai afla Gyorgy Suranyi, fost guvernator al bancii centrale ungare imediat dupa caderea comunismului, sau Gordon Bajnai, actual ministru al economiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO