Politică externă

Cazul Georgiei si al Ucrainei: il provoaca Bush pe Putin?

03.04.2008, 19:44 31

Summit-ul NATO ia in discutie una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confrunta Alianta Nord-Atlantica, anume extinderea.
Daca in cazul Albaniei, al Croatiei si al Macedoniei lucrurile par clare, nu acelasi lucru se intampla cu Ucraina si Georgia. Avem, pe de o parte, opozitia dura a Rusiei fata de extinderea cu aceste doua tari si, pe de alta, reticenta unor importanti membri ai NATO din Europa fata de aceasta perspectiva. De ce a insistat atunci George W. Bush atat de mult pentru ca aceste doua tari sa primeasca semnale ca se vor integra in Alianta foarte curand? Nu poate scapa nici amanuntul ca Bush s-a intalnit cu Basescu la Neptun, pe malul Marii Negre ("Rusia considera Marea Neagra un lac rusesc", a spus in trecut Traian Basescu).
Atat in vizita sa in Ucraina, in discursul rostit la conferinta organizata de German Marshall Found, cat si in conferinta de presa comuna cu presedintele Traian Basescu, presedintele american a insistat pentru aderarea celor doua tari. L-a provocat Bush pe Putin? Risca el sa provoace o fractura in chiar sanul Aliantei (cel putin 10 state din NATO, intre care Franta si Germania, nu doresc, deocamdata, aderarea celor doua tari)? Sau va iesi Bush "invins" din aceasta disputa?
Acest summit, care va fi cea mai mare reuniune din istoria Aliantei Nord-Atlantice, cu participarea a circa 60 de sefi de state si guverne, carora li se vor alatura secretarul general al ONU si presedintele Comisiei Europene, ar trebui sa lamureasca aceste aspecte.
Cancelarul german Angela Merkel a fost prima care, la 10 martie, si-a exprimat public reticentele fata de invitarea Georgiei si a Ucrainei la NATO, iar premierul Fran?ois Fillon a confirmat marti ca Franta, contrar a ceea ce spera Washingtonul, nu se va ralia la pozitia americana.
Miza acestor discutii este cu atat mai mare cu cat cei 26 de sefi de state si guverne din cadrul NATO urmeaza sa se intalneasca maine, tot la Bucuresti, cu presedintele rus Vladimir Putin, in cadrul unui Consiliu Rusia -NATO care se anunta de asemenea plin de suspans, extinderea Aliantei catre frontierele ruse nefiind singurul motiv de nemultumire al Moscovei.
Oricare ar fi rezultatul dezbaterilor, considerat "imprevizibil" de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, Alianta ar trebui sa se extinda pentru a include cel putin doua tari din Balcani, Croatia si Albania. Asta pentru ca a treia aspiranta, Macedonia, risca sa fie amanata din cauza opozitiei Greciei, care nu accepta o tara cu o denumire pe care o considera ca apartinand patrimoniului sau.
Aceste dispute sunt analizate in intreaga presa internationala, insa concluziile nu sunt intotdeauna aceleasi. De pilda, Washington Post crede ca, provocandu-l pe Putin, "Bush stie ceva" ce altii nu stiu. Dar nici publicatia americana nu stie sa spuna ce "stie" Bush, banuieste doar ca liderul de la Casa Alba are o arma secreta impotriva lui Putin si aceasta ar putea sa fie situatia drepturilor omului in Rusia sau angajamentele sale in ceea ce priveste neproliferarea nucleara. La randul sau, Washington Post spune ca Bush va insista in cadrul summit-ului ca Ucraina si Georgia trebuie neaparat integrate, pentru ca dreptul de veto al Rusiei in aceasta privinta nu poate fi acceptat.
Alte publicatii (cele britanice in special), precum Financial Times, cred insa ca Ucraina si Georgia nu vor fi invitate acum in NATO, ci mai tarziu, in 2010, intrucat europenii nu vor accepta sa-si complice relatiile cu Rusia.
Pe de alta parte, in ultima vreme si tonul lui Vladimir Putin s-a mai domolit. Putin, care urma sa ajunga aseara la Bucuresti, a mai participat o singura data la un summit al Aliantei, in 2002, cand au fost puse bazele Consiliului NATO-Rusia. Insa de atunci relatiile dintre cele doua parti s-au deteriorat constant.
Potrivit BBC, Putin ar putea incerca, in ultimele saptamani ale mandatului sau, sa isi schimbe imaginea de lider ostil, de presedinte care a generat ingrijorare in cancelariile statelor membre ale NATO ca relatiile dintre Occident si Rusia s-ar putea agrava din nou. Din acest motiv, Kremlinul a vorbit, in ultimele zile, despre posibilitatea incheierii unui acord de o importanta simbolica, maine, in urma discutiilor dintre Putin si liderii occidentali.
Potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Rusia va permite avioanelor Aliantei care transporta provizii de natura nemilitara sa tranziteze spatiul aerian rus in drum spre Afganistan, dar acest acord ar putea fi eclipsat la summit-ul NATO de disputa privind aderarea Georgiei si a Ucrainei.
Cotidianul The Moscow Times scrie ca Vladimir Putin se confrunta cu o mare dilema, pe de o parte ar vrea sa critice vehement Occidentul, dar, pe de alta parte, liderul de la Kremlin intelege ca statele occidentale nu ii sunt dusmani, ci parteneri si ca ar putea profita de summit-ul de la Bucuresti pentru a face propuneri pozitive de imbunatatire a relatiilor dintre cele doua parti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO