Politică externă

Ce s-a intamplat ieri pe teatrul de razboi

13.08.2008, 19:27 10

Cinci jurnalisti si-au pierdut viata pana acum in razboiul din Caucaz, printre care si un jurnalist olandez de la postul RTL. Potrivit estimarilor Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) de la Geneva, 100.000 de persoane sunt refugiate in urma razboiului.
Potrivit datelor furnizate de guvernele georgian si rus, 30.000 de persoane au parasit Osetia de Sud (care are circa 70.000 de locuitori) in Osetia de Nord, in timp ce alte peste 12.000 s-au refugiat chiar in interiorul regiunii autonome georgiene, a declarat UNHCR.
Cateva mii de persoane au fugit inspre sud, in Georgia, in timp ce aproximativ 56.000 de locuitori din orasul Gori, cel mai mare oras georgian din apropierea Osetiei de Sud, au parasit orasul, a declarat purtatorul de cuvant al UNHCR, Elisabeth Byrs, citand date furnizate de autoritatile georgiene.
Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT) s-a reunit ieri seara in sedinta, la o zi dupa ce Georgia le-a cerut statelor europene ajutor financiar si implicarea in conflictul militar.
Pana in prezent, dintre tarile europene, numai Franta a trimis la inceputul saptamanii primul avion cu ajutoare in Georgia care avea misiunea de a repatria in schimb cetateni francezi si alti europeni blocati la Tbilisi in urma conflictului cu Rusia.
Misiunea diplomatica a Uniunii Europene pentru incetarea violentelor a continuat cu vizita presedintelui francez Nicolas Sarkozy (a carei tara detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene) la Moscova, unde a discutat cu presedintele rus Dmitri Medvedev si cu premierul Vladimir Purin, urmand ca aseara sa mearga in capitala georgiana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO