Politică externă

Cecenii si-au desemnat un lider

11.03.2005, 00:00 13


Samil Basaiev, liderul radical al cecenilor, a anuntat ieri ca inlocuitorul lui Aslan Mashadov va fi un cleric putin cunoscut din apropierea celui asasinat - Abdul Khalim Saidullaiev.


Informatia a fost confirmata si de fiul lui Mashadov, Anzor, care a spus ca Saidullaiev era un apropiat al tatalui sau, pe care acesta il indicase ca succesor in cazul in care i s-ar intampla ceva.


Saidullaiev este atat de putin cunoscut, incat Rusia pretinde ca nici nu ar exista ca persoana, ci ar fi o nascocire a radicalului Basaiev, avid sa aduca in randurile rebelilor pe care ii conduce cat mai multi dintre moderatii ceceni.


Dupa unele surse ruse, Saidullaiev ar putea fi numele care i-a fost acordat unui personaj obscur, nascut in Arabia Saudita, care s-ar fi remarcat in miscarea rebela din 2002 prin aducerea de fonduri substantiale. Alte surse, cum ar fi Anzor Mashadov, vorbesc despre un nativ cecen.


Atat Basaiev, cat si fiul lui Mashadov au anuntat ieri, separat, ceea ce Moscova astepta probabil sa fie rostit - anume, ca miscarea cecena nu se incheie o data cu asasinarea lui Mashadov, iar lupta de eliberare a cecenilor de sub dominatia rusa va fi un razboi sfant sau, altfel spus, va fi crancena. "Miscarea de rezistenta isi va indeplini obiectivele", a declarat Anzor Mashadov, in varsta de 29 de ani.


Circa o suta de ceceni s-au reunit in capitala Azerbaidjanului, pentru a-i aduce un ultim omagiu liderului separatist, ucis marti, in cursul unei operatiuni speciale a fortelor ruse din Cecenia.


Combatantii separatisti "sunt condusi de o idee, una foarte puternica. Este vorba despre oprirea agresorului si a terorismului exercitat impotriva poporului nostru", a adaugat el, apreciind ca luptele vor continua cel putin un deceniu.


Rudele liderului cecen au facut apel la comunitatea internationala pentru a-i cere Moscovei sa predea familiei corpul neinsufletit al lui Aslan Mashadov .


Autoritatile de la Moscova au anuntat ca nu intentioneaza sa predea cadavrul lui Mashadov, bazandu-se pe legislatia antiterorista rusa, care nu autorizeaza transferarea teroristilor ucisi catre familiile acestora. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO