Politică externă

Chisinau si Tiraspol, la un pas de reluarea negocierilor

09.11.2004, 00:00 11

Republica Moldova si Transnistria ar putea relua procesul de negociere, intrerupt in luna august de autoritatile de la Chisinau, dupa ce puterea de la Tiraspol a inchis mai multe scoli moldovenesti.
Responsabilii moldoveni si transnistreni urmau sa se intalneasca ieri si astazi la Varna, in Bulgaria, pentru discutii referitoare la relansarea negocierilor, transmitea ieri Interfax. Reuniunea de la Varna are loc la initiativa sefului diplomatiei bulgare, Solomon Passi, care detine presedintia in exercitiu a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). OSCE, care mediaza criza transnistreana, va participa la discutiile oficialilor moldoveni si transnistreni, alaturi de reprezentanti ai Rusiei si Ucrainei. Chisinaul va fi reprezentat de ministrul reintegrarii, Vasile Sova, iar Tiraspolul de seful diplomatiei transnistrene, Valeri Litkai.
Declaratii anterioare ale autoritatilor de la Tiraspol aratau ca propunerea pe care Transnistria doreste sa o faca Republicii Moldova consta intr-o asociere interstatale. Proiectul politic, adoptat deja intr-o prima faza de Parlamentul transnistrean, are in centru dezvoltarea relatiilor de parteneriat ale Transnistriei cu tarile din Comunitatea Statelor Independente, in special cu Rusia si Ucraina. Rusia este calificata drept un partener strategic al Transnistriei, in special in domeniul economic.
Autoritatile de la Tiraspol au anuntat ca vor convoca un referendum pentru a stabili daca va continua sau nu dialogul cu Chisinaul pentru formarea unei federatii sau isi va concentra eforturile in sensul recunoasterii internationale a autoproclamentei republici.
Negocierile dintre Republica Moldova si Transnistria au fost intrerupte in vara cand, autoritatile de la Chisinau, printr-un anunt al presedintelui Vladimir Voronin, au aratat ca nu mai exista cale de dialog intre cele doua guverne dupa ce Tiraspolul a decis inchiderea a patru scoli cu predare in limba romana si grafie latina. Puterea de la Chisinau a acuzat, la acel moment, Rusia si Ucraina ca nu au facut nimic pentru a impiedica inchiderea scolilor moldovenesti.
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, considerat un apropiat al Kremlinului, a facut in ultima vreme unele declaratii care pare sa arate o raceala fata de Moscova si o oarecare apropiere fata de Uniunea Europeana. Atitudinea liderului moldovean s-a schimbat mai ales dupa ce Moscova a anuntat planul de federalizare a fostului spatiu sovietic. Insa, raceala pare sa fi fost accentuata de criza transnistreana.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO