Politică externă

Clauza "Buy American", modificata. SUA evita razboiul comercial

05.02.2009, 18:24 20

Potrivit amendamentului, clauza cu pricina va trebui sa "fie aplicata in conformitate cu obligatiile comerciale internationale ale Statelor Unite".

Intreaga discutie legata de "Buy American" a inceput saptamana trecuta cand Canada si Uniunea Europeana au atras atentia asupra protectionismului care ar putea fi impus daca varianta originala a planului lui Obama de peste 800 de miliarde de dolari este aprobata. Potrivit formei initiale a clauzei, in proiectele de lucrari publice din SUA trebuiau folosite numai otel, fier si alte produse ale industriei prelucratoare americane.
Potrivit formulei adoptate de senatori, UE, Canada, Mexic, in prin-cipal, vor fi exceptate de la aceasta clauza, adica se va putea cumpara produsele mai sus citate si din aceste state pentru lucrarile publice americane. Japonia si Australia au criticat si ele ieri clauza "Buy American".
Presedintele american Barack Obama a declarat saptamana aceasta ca nu a dorit sa le trimita celorlalte state un semnal negativ si ca este de acord cu modificarea clauzei pentru a nu da startul unui razboi comercial, asa cum au amenintat UE si Canada.
"Cred ca ar fi o greseala, intr-o perioada in care comertul mondial se afla in declin, sa incepem sa trimitem un mesaj potrivit caruia ne pasa doar de noi si nu respectam prevederile internationale", a spus Obama intr-un interviu pentru Fox News.
Pe langa acest amendament, a mai existat unul propus de senatorul republican John McCain, fostul rival din alegerile prezidentiale al lui Obama, care dorea inlaturarea in totalitate a clauzei din planul de salvare a economiei. Propunerea lui McCain a fost insa respinsa.
Senatorul a spus in fata colegilor sai ca, daca aceasta clauza va fi adoptata, "va fi doar o chestiune de timp pana ne vom confrunta cu un protectionism similar din partea altor state, de la 'Cumpara european' la 'Cumpara japonez' si nu numai".
Ambasadorul Uniunii Europene si cel al Canadei au amenintat in aceasta saptamana ca aceasta clauza va duce la protectionism si la reactii asemanatoare din partea celorlalte tari. De asemenea, Comisia Europeana a spus ca "Buy American" este cel mai prost semnal trimis pana acum de administratia Obama catre lume si a declarat ca va face plangere la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) daca prevederea va fi adoptata.
Statele Unite si-au luat angajamentul prin aderare la OMC sau NAFTA sa asigure partenerilor comerciali accesul pe piata proiectelor guverna-mentale si a primit asemenea favoruri din partea acestora. Companiile americane de otel, precum si muncitorii acestora au cerut protectie in conditiile crizei financiare, cerand ca proiectele de lucrari publice din SUA sa asigure locuri de munca pentru americani. Anul trecut, SUA au pierdut 2,6 milioane de locuri de munca, iar somajul a ajuns la valoarea de 7,2%. Acuzatiile cu privire la protectionismul pe care Obama l-ar putea impune au aparut inca din campania electoral de anul trecut. Diferiti experti au atras atentia, printre altele, asupra negocierilor pe care Obama voia sa le aiba cu celelalte state membre NAFTA (Zona Comertului Liber din America de Nord) cu privire la protectia locurilor de munca pentru americani.
Chiar daca Senatul a aprobat clauza intr-o alta formula, discutia va continua cu membrii Camerei Reprezentantilor, care au aprobat prevederea in varianta originala.
In aceasta saptamana, presedintele Obama incearca sa-i convinga pe senatorii republicani sa sustina planul de salvare a economiei, adoptat la sfarsitul lunii trecute de Camera Reprezentantilor. Valoarea planului este de 819 miliarde de dolari. Initial, planul lui Obama a costat 825 de miliarde de dolari, dar biroul pentru Buget din Congres a apreciat in final valoarea totala a proiectului la 816 miliarde, iar un amendament de trei miliarde a fost adaugat miercuri pentru finantarea proiectelor din transporturile publice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO