Politică externă

Comunistii nu au cucerit Chisinaul

11.06.2003, 00:00 11

Alegerile locale din Republica Moldova au fost castigte de comunisti, dar, la Chisinau, actualul primar Serafim Urecheanu, (independent, sustinut de opozitie), l-a invins pe candidatul comunistilor.
Potrivit datelor finale care vor fi validate astazi, Partidul Comunist a obtinut 336 de mandate de primar (41%), Blocul Electoral Alianta Social Liberala "Moldova Noastra" - 191 de mandate (21,4%), Partidul Democrat - 73 de mandate (8,2%) si Partidul Popular Crestin Democrat 43 de mandate (4,8%). La Chisinau, Urecheanu a castigat primind 53,9% din voturi fata de numai 46,1% cat a primit contracandidatul sau Vasile Zgardan. Fotoliul de primar al Chisinaului este foarte important intrucat titularul lui este, prin lege, si membru al Guvernului. Inainte de a afla rezultatul votului, presedintele comunist Vladimir Voronin a promis ca administratia sa va colabora bine cu oricine va castiga alegerile din Capitala. Urecheanu este primar al Chisinaului din 1994 cand a fost numit in aceasta functie de fostul presedinte Mircea Snegur - in urma invalidarii alegerilor locale, din cauza prezentei la vot sub 50%. In 1999, el a castigat alegerile pentru functia de primar. Observatorii internationali si-au mentinut ingrijorarea in legatura cu modul in care s-au desfasurat alegerile, evitand sa le califice "libere si corecte". In campania electorala, mass-media de stat i-a atacat dur pe candidatii opozitiei, dand dovada de obedienta fata de comunisti, a remarcat ambasadorul Michael Wygant, seful unei misiuni OSCE in Republica Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO