Politică externă

Congresul cere explicatii Administratiei Bush

11.09.2003, 00:00 7

Numarul doi in Pentagon, Paul Wolfovitz a trebuit sa dea explicatii marti in fata Comisiei de aparare a Senatului in legatura cu situatia din Irak.
Considerat drept unul dintre principalii "inspiratori" ai deciziei lui George W. Bush de a porni razboiul, Wolfovitz a fost somat sa dea explicatii despre situatia fortelor armate americane in Irak si despre motivele pentru care guvernul a cerut un buget suplimentar de 87 de miliarde de dolari. "Congresul nu este bancomat. Trebuie sa dam seama in fata poporului american de cheltuirea acestei sume enorme.", a declarat senatorul democrat Robert Byrd. Creditul cerut de Bush i-a determinat pe democrati sa redeschida problema scaderii impozitelor dispusa de Bush in 2001, 2002 si 2003. Potrivit estimarilor, deficitul bugetar va ajunge in 2004 la 550 de miliarde de dolari. In Senat, criticile la adresa lui Bush nu vin numai din partea senatorilor democrati. "Am subestimat pericolul caruia trebuie sa-i facem fata, o data finalizate operatiunile militare.", a declarat senatorul republican John McCain, rivalul lui Bush in alegerile din Partidul Republican pentru prezidentialele din 2000. El a deplans "sofismul" administratiei si in special pe cel al secretarului apararii Donand Rumsfeld care, pe de o parte afirma ca trupele americane din Irak sunt suficiente, iar pe de alta cere suplimentarea lor. Raspunzand senatorilor, Wolfovitz s-a disculpat: "Nimeni nu a pretins ca stie altceva decat faptul ca perioada de dupa razboi va fi sangeroasa, lunga si prin urmare costisitoare." Nici un democrat si, natural, nici un republican nu au amenintat ca nu vor vota cererea lui Bush dar congresmenii vor mai multe explicatii si clarificari din partea administratiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO