Politică externă

Conservatorii britanici ii cer lui Howard demisia rapida

27.05.2005, 20:09 14

Presedintele Partidului Conservator din Marea Britanie Michael Howard si-a asumat esecul in alegerile de acum aproape o luna si a anuntat ca isi va depune mandatul pana la Craciun. Opozantii sai din partid ii spun sa paraseasca sefia partidului mai devreme, astfel incat un succesor sa poata fi numit in toamna.

Howard insista insa sa modifice statutul partidului inainte de a demisiona, astfel incat regulile privind alegerea presedintelui formatiunii sa fie modificate. Aceasta propunere este respinsa de cativa parlamentari conservatori, nemultumiti de faptul ca nu sunt consultati in aceasta privinta. Se vorbeste chiar de faptul ca oponentii lui Howard strang semnaturi pentru a convoca alegerile pentru presedinte mai devreme decat ar vrea acesta.

Lordul Tebbit, predecesorul in functie al lui Howard si principalul aliat al lui Margaret Thatcher, i-a cerut acestuia sa plece, insa nu a dezvaluit pe cine ar sustine pentru aceasta functie. "Mi-ar placea sa ma pot clona", a glumit lordul.

Howard continua planul sau de reformare a partidului si aduna propuneri in acest sens de la membri intr-un document intitulat "Partidului Secolului 21". El se crede obligat sa ramana la conducerea partidului pana cand regulile privind alegerile vor fi modificate. Conform propriului calendar va parasi sefia conservatorilor la finalul acestui an. Howard insista ca do-cumentul consultativ pe care l-a propus colegilor este doar inceputul unui exercitiu de dezbatere interna astfel incat "oricine are vreo parere despre orice propunere de modificare pentru a schimba regulile interne ale partidului este incurajat sa-si faca opinia cunoscuta", a spus Howard.

Noul sistem propus de Howard pentru alegerile interne in Partidul Conservator ar permite membrilor simpli sa-si spuna parerea intr-un vot al organizatiilor locale con-servatoare. El mai propune schimbari majore in structurile partidului si permite organizatiilor cu putini membri sa-si uneasca fortele cu alte organizatii pentru a sprijini un candidat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO