Politică externă

Criza politica in Polonia: premierul va demisiona

29.03.2004, 00:00 7





Premierul polonez, Leszek Miller, si-a anuntat demisia care va deveni oficiala a doua zi dupa ce Polonia va deveni membru al Uniunii Europene, adica la 2 mai a.c.



Dmisia lui Miller nu este surprinzatoare, petru ca ea apare in urma unor scandaluri de coruptie in care a fost implicat si numele premierului in exeritiu, la care se adauga si scindarea Partidului Social-Democrat, aflat la guvernare. Mai multi intelectuali polonezi, cei mai multi dintre ei din Varsovia, s-au rupt de Partidul Social-Democrat (PSD).

Noul partid de stanga care se va forma in Polonia bneficiaza de sprijnul a este 20 de parlamentari ai actualului partid de guvernare. Intre ei se afla si presedintele Parlamentului de la Varsovia, Marek Borowski, care a anuntat deja ca nu va demisiona din fruntea legislativului. Demisionarii din Partidul Social-Democrat au motivat plecarea lor din cauza scandalurilor repetate de coruptie in care au fost implcati lideri marcanti ai partidului, carora li s-a cerut in mai multe randuri sa paraseasca functile admnistrative.



Noul cabinet va fi format dupa mai, data la care Polonia va deveni membru al Uniunii Europene. Partidul guvernamental, ca si presedintele Kwasniewski (venit tot din cadrul acestei formatiuni) au spus ca demisia premierului Leszek Miller nu duce la alegeri anticipate, pentru ca va exista o majoritate parlamentara, chiar si dupa formarea aripii protestatare. S-a anuntat deja ca reconfigurarea cabinetului va pastra, in mare, aceiasi oameni, mai ales la ministerul de externe si la cel al apararii, pentru a transmite comunitatii internationale mesajul ca politica externa a Poloniei ramane neschimbata. De altfel, vocea Poloniei in interiorul UE si al NATO se face auzita tot mai raspicat - Polonia a trimis in Irak peste 2 500 de trupe si este considerata ca fiind unul dintre pilonii pro-americani in ceea ce a fost numita "Noua Europa", adica tarile foste comuniste care duc o politica de sustinere a strategiei ameicane in razboiul atiterorist. De asemenea, in cadrul Uniunii Europene, schimbarea de atitudine a Poloniei, alaturi de Spania, in privinta votului din cadrul Uniunii a dus la deblocarea dezbaterilor pe marginea Constitutiei europene.



Viitorul premier al Poloniei ar putea fi numit actualul ministru al economiei sau reprezentantul Poloniei in Irak in cadrul administratiei coalitiei, adjunct al lui Paul Bremer.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO