Politică externă

Cum a ajuns un jurnalist sa fure inimile londonezilor

06.05.2008, 19:26 21

Cum a reusit insa acest personaj controversat sa-i cucereasca pe londonezi si sa-l invinga pe experimentatul politician Ken Livingstone?
Conservatorii l-au ales pe Johnson drept candidatul la Primaria Londrei, bazandu-se pe celebritatea sa care l-a putut invinge pe candidatul laburist. De asemenea, Johnson a incercat cat a putut sa ascunda latura sa plina de gafe in campania electorala. Spre deosebire de Livingstone, Johnson a promis ca va combate infractiunile, un capitol important pentru londonezi. Presa britanica este de parere ca Johnson a castigat datorita potentialului de lider de care a dat dovada si a politicilor nepopulare ale Guvernului laburist.
In varsta de 43 de ani, Boris Johnson nu este, in ciuda aparentelor, un aristocrat tipic. Nascut la New York, este descendentul lui Ali Kemal Bey, fost ministru de interne din cadrul Imperiului Otoman. Este cel mai mare fiu al pictoritei Charlotte Johnson Wahl si al lui Stanley Johnson, fost parlamentar conservator si angajat al Comisiei Europene si al Bancii Mondiale.
Se poate lauda ca a avut o educatie aleasa. Printre scolile pe care le-a frecventat se numara Scoala Europeana de la Bruxelles si Eton College, institutie frecventata si de nepotii Reginei Elisabeta a II-a, printii William si Henry. A studiat si la Oxford, unde a fost ales presedinte al Uniunii Oxford (importanta societate de dezbateri din orasul britanic).
Tot atunci a devenit membru al Clubului Bullingdon, cunoscut pentru petrecerile cu multa bautura. Printre membrii acestui club s-au numarat fratele printesei Diana, Charles Spencer, si actualul lider conservator, David Cameron.
Este casatorit din 1993 (a doua casnicie) cu avocata Marina Wheeler, cu care are patru copii, doua fete si doi baieti.
Desi a fost protagonistul unei copilarii in care a fost foarte tacut si retras datorita problemelor pe care le-a avut cu auzul, Johnson s-a facut remarcat cu ajutorul umorului si al satirelor sale.
Cu mult inainte de a se lansa in politica, Boris Johnson si-a format o adevarata experienta in presa. Dupa o incercare timida de a-si forma o cariera drept consultant in management, proaspatul primar al Londrei s-a angajat la cotidianul The Times. A fost insa concediat la mai putin de 1 an, pentru ca a inventat un citat, pe care l-a atribuit nasului sau Colin Lucas, care era si editor al ziarului. Johnson a descris acest episod in 2002 drept cea mai mare gafa a sa.
In 1987 s-a angajat la cotidianul The Daily Telegraph, iar pana in 1994 a fost corespondentul ziarului la Uniunea Europeana. Din 1994, a devenit editorialist politic la revista de politica The Spectator (detinuta de The Daily Telegraph), pentru ca in perioada 1999-2005 sa fie editor al publicatiei.
Este autorul, printre altele, a unei carti autobiografice, bazata pe experientele sale din campania electorala din 2001, "Friends, Voters, Countrymen: Jottings on the Stump", precum si a romanului "72 virgine", publicat in 2004.
Johnson s-a remarcat si prin aparitiile sale la televiziune, cea mai importanta fiind emisiunea satirica "Have I Got News for You", in cadrul careia a recunoscut ca a incercat sa consume droguri, dar a lesinat. S-a facut remarcat si la radio, mai precis la emisiunea "The News Quiz".
Pentru aparitiile sale din anul 2003, a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru televiziune.
S-a facut remarcat in politica in 1997, cand a candidat fara succes pentru un post de parlamentar, fiind insa ales in 2001 pentru a reprezenta regiunea Henley-on-Thames.
In 2003 a fost numit vicepresedinte al Partidului Conservator, iar in 2004 ministrul artelor in cadrul Guvernului conservator din umbra. A pierdut insa aceste doua posturi dupa ce a iesit la iveala ca a avut o relatie extraconjugala cu o fosta colega de la The Spectator.
Din 2005, noul lider conservator David Cameron l-a numit ministru din umbra al educatiei superioare, iar in septembrie 2007 a fost confirmat drept candidatul partidului la Primaria Londrei.
Reprezinta succesul de saptamana trecuta adevarata trambulina pentru lansarea sa in politica mare? Rezultatele sale ca administrator si votul britanicilor vor decide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO