Politică externă

Cum se va schimba politica externa a SUA daca Obama este ales presedinte?

30.10.2008, 19:01 60

Barack Obama va fi cel mai probabil viitorul presedinte al Statelor Unite ale Americii, dupa cum arata si sondajele de opinie care indicau ieri un avans de 7 procente al candidatului democrat in fata adversarului sau republican John McCain. Cum va schimba insa aceasta alegere directia politicii externe a SUA?

Fostul ministru roman de externe, Adrian Cioroianu, este de parere ca niciodata in politica externa a SUA nu vor exista schimbari bruste, ci numai de nuanta.
"O administratie democrata va trebui sa continue proiectele incepute de administratia republicana a lui George W. Bush, printre astea numarandu-se lupta impotriva terorismului, negocierile de pace din Orientul Mijlociu, relatiile cu Rusia, cele cu America Latina, acestea din urma putand implica o posibila evolutie a legaturilor cu Cuba", a declarat Cioroianu pentru ZF.
Un punct important al discursului de politica externa a lui Obama este promisiunea de a retrage in cel mai scurt timp trupele din Irak. Candidatul democrat nu a votat in Senat pentru rezolutia privind invadarea Irakului, criticand de fiecare data administratia Bush pentru aceasta decizie.
Cioroianu s-a declarat sceptic cu privire la o posibila retragere imediata a trupelor din Irak.
"Obama nu va putea face o retragere imediata a trupelor din Irak. Consider ca este imposibil acest lucru", a declarat fostul ministru de externe, care a adaugat ca presedintele SUA poate schimba doar directia politicii externe a SUA, aceasta facandu-se cu adevarat la nivel de experti.
La randul sau, presedintele PSD Mircea Geoana, fost ambasador al Romaniei la Washington, a declarat pentru ZF ca politica externa a SUA va fi una care va pune mai mult accent pe Africa si zona Pacificului de Sud si pe izolarea Iranului. De altfel, planul de politica externa al lui Obama prevede dublarea ajutorului anual american pentru Africa de la 25 de miliarde de dolari la 50 de miliarde de dolari pana la sfarsitul mandatului sau.
In ceea ce priveste Irakul, Geoana a argumentat ca, desi se va incepe o retragere a trupelor din Irak, SUA vor continua sa-si pastreze influenta in zona Golfului Persic.
Referitor la relatii ale SUA cu Romania intr-o eventuala administratie democrata a lui Obama, presedintele PSD este sceptic cu privire la producerea unor schimbari mari.
"Este foarte multa continuitate. De asemenea, Joe Biden (candidatul democrat la vicepresedintia SUA - n.r.) cunoaste bine Romania. Depinde acum de noi si de viitoarea guvernare daca vom reusi sa ducem la bun sfarsit acordurile pe care le avem cu SUA", a adaugat Geoana, referindu-se la atragerea investitiilor americane sau la eliminarea vizelor.
Obama a avut de-a lungul cam-paniei electorale un discurs "soft" in ceea ce priveste politica externa, fata de pozitia agresiva a contracandidatului sau John McCain. Senatorul democrat s-a declarat dispus sa discute cu lideri controversati precum Mahmoud Ahmadinejad, presedintele Iranului, criticat de SUA pentru programul nuclear al tarii. Aceasta abordare, de a discuta cu Iranul, care ameninta cu distrugerea Israelului, l-a facut pe candidatul republican John McCain sa-l acuze pe Obama de "naivitate".
"Asta nu inseamna insa sa-i chemi la ceai intr-o zi", s-a aparat Obama.
Mai mult, Pascal Boniface de la Institutului de Relatii Internationale si Strategice este de parere ca alegerea candidatului democrat Barack Obama la Casa Alba poate indeparta spectrul unui al treilea razboi mondial
"Alegerea lui Obama ar putea fi un element important. El nu va putea sa rezolve toate problemele, nici sa transforme lumea intr-un loc unde domina pacea si armonia, dar poate sa plaseze Statele Unite pe o directie buna si sa contribuie la rezolvarea dezordinii si a nedreptatilor deja existente", a explicat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO